Kulturní tip: Divadlo Na zábradlí v říjnu čtyřikrát ve Švandově divadle

Čtyři pozoruhodné inscenace z repertoáru Divadla Na zábradlí budou v říjnu k vidění na jevišti smíchovského Švandova divadla, kde oceňovaný soubor hostuje během rekonstrukce domovské scény. 

 

 

Posedlost, 5. 10. od 19:00 - původní inscenace osvědčeného tvůrčího týmu Jan Mikulášek a Dora Viceníková, jejímž ústředním tématem je láska - ve všech svých podobách.   Na dvoupodlažní scéně Marka Cpina divák nahlédne do soukromí několika postav, které se vášnivě potkávají či míjejí. Drobné příběhy tohoto několikapatrového domu se volně proplétají, sousedé se střídají a stěny jsou svědky domácích dramat. V režii Jana Mikuláška hrají Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Miloslav König, Stanislav Majer, Jiří Vyorálek.... a Jana Plodková, která 8. 10. vstoupí do boje o titul krále či královny letošní řady oblíbené taneční show StarDance.

Krásné psací stroje, 13. 10., 19:00 - autorské hudebně-divadelní představení v režii Jiřího Havelky na téma slavných osobností české literatury. Tři literární velikáni Jan Zábrana (Miloslav König) Josef Škvorecký (Petr Jeništa) a Bohumil Hrabal (Ladislav Hampl) bojují o existenci ve víru redaktorských nástrah a normalizace. Své souboje svádí prostřednictvím rychlých psacích strojů, v případě čtvrtého, Jiřího Koláře (Jiří Vyorálek) i za pomoci lepidla.

Korespondence V+W, 20. 10., 19:00 - inscenace ověnčená Cenou Divadelních novin 2010/11 a Cenou Českého divadla 2011. Korespondence Voskovce a Wericha je silnou výpovědí o životě dvou mimořádných lidí v nelehké době. Vzájemné listy legendárních tvůrců Osvobozeného divadla, jejichž cesty se po únoru 1948 rozešly, jsou strhujícím svědectvím nejen jejich originality a umělecké zralosti, ale současně odhalují i osudy těchto významných osobností v bipolárním světě, plném železných opon a studených válek. V hlavních rolích Václav Vašák a Jiří Vyorálek.

Óm jako Oblomov, 28. 10., 19:00 - dramatizace románu Ivana Alexandroviče Gončarova, poslední premiéra loňské sezony. Režisér Jan Frič původního Gončarovova „zbytečného člověka" inscenuje jako hrdinu dneška. Jako jakéhosi mnicha daleko nad pinožením současné doby plné stresu, povrchnosti a banality. Proč usilovat o slávu, hromadit majetek, trápit se touhou a neustálým naplňováním plánů, které se mají uskutečnit „Teď, nebo nikdy"? Aby člověk dostal ve třiceti mrtvici? Fričův Oblomov je zaživa „mrtvý" záměrně, zcela přestává usilovat, odstraní se ze života a v podobě zenbuddhistického mnicha trvale žije ono „Nikdy". Coby Oblomov na jeviště vstoupí Jiří Vyorálek, spolu s ním v dalších rolích Ivan Lupták, Leoš Noha, Magdaléna Sidonová, Petr Čtvrtníček ad.

Vstupenky na říjnová představení (většina z nich je uváděna s anglickými titulky) jsou v prodeji a je možné je zakoupit v pokladně Švandova divadla.  Více informací na www.nazabradli.cz

Publikováno 04. 10. 2016 v rubrice Divadlo