Legendární Divadlo Na zábradlí oslaví 60 let existence sezonou nabitou událostmi

Divadlo Na zábradlí po prázdninách vstoupí do jubilejní 60. sezony. Slavit se bude nejen premiérami, které repertoár obohatí o originální autorské adaptace literární a filmové klasiky i aktuální témata, ale také řadou akcí a speciálních projektů. Jedním z nich je vydání publikace o historii této osobité pražské scény či uvedení šestidílného cyklu filmových dokumentů České televize, mapujícího jednotlivá desetiletí existence Divadla Na zábradlí. Celou sezonu se nejen na sociálních sítích budou fanoušci setkávat s unikátními  portréty bývalých a současných zaměstnanců, které nafotil držitel ceny Czech Press Photo KIVA

První premiérou sezony 2018/2019 bude 5. října inscenace Podivuhodný případ pana Holmese. A jak už je v  Na zábradlí zvykem, nepůjde o klasický přepis předlohy, ale o autorské přepracování příběhů této ikony světové literatury. Autorem textu i režisérem je David Jařab, který se stává vedle Jana Mikuláška dalším z kmenových režisérů Divadla Na zábradlí. O své nadcházející inscenaci Jařab říká: „Je to taková viktoriánská rapsodie o touze přiblížit se zločinu tak blízko, že člověk, totiž muž, prostě nemůže zůstat úplně beze skvrn na své běloskvoucí košili a kožených rukavicích. Kriminální obsese dvou solitérů z dob, kdy černoši, Indové, Poláci, feťáci, ženy i děti ještě znali své místo." Slavného detektiva si zahraje Honza Hájek, Dr. Watsonem bude Miloslav König. Doplní je Jakub Žáček, Jiří Černý, Ivan Lupták, Magdalena Sidonová, Petr Čtvrtníček a nové posily hereckého souboru Petra Bučková, kterou diváci znají ze Zlatých šedesátých, Buržoazie a z Dobrých chlapců, a Barbara Bočková, mladá, talentovaná herečka, čerstvá absolventka DAMU.

V prosinci bude následovat inscenace domácího režiséra Jana Mikuláška, který s dramaturgyní Dorou Viceníkovou originálním způsobem zpracovává dílo legendy světového filmu Ingmara Bergmana. Snové i psychologické motivy tohoto severského tvůrce ožijí na scéně Zábradlí v imaginativní kaleidoskop. Již tradičně se výtvarného zpracování ujme Marek Cpin. Druhá polovina sezony se od literárních a vůbec fiktivních světů odkloní k realitě všedního dne. Herečka a režisérka Halka Třešňáková se zaměří na osobní téma emigrace pod názvem Překročit hranice. Poslední premiéra bude svěřena do rukou držitele Českého lva, filmového režiséra Marka Najbrta.

Předprodej vstupenek v pokladně Divadla Na zábradlí nebo on-line na www.nazabradli.cz.

 

Kontakty  

Divadlo Na zábradlí

http://www.nazabradli.cz/cz/

Anenské náměstí 209/5, Praha 1

 

 

 

Publikováno 27. 06. 2018 v rubrice Divadlo