Nový projekt Laterny magiky

Laterna magika vstupuje do nové sezony Národního divadla již v srpnu. Chystá ve veřejné předpremiéře nový projekt, který vznikl ve spolupráci se souborem Baletu ND: taneční inscenaci Bon Appétit! Pod toto přání dobré chuti k jídlu i do života se podepsali choreograf Jan Kodet a režisérský tandem SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) se svým tvůrčím týmem. První uvedení je naplánováno na 21. a 22. srpna, datum finální premiéry je 10. a 11. září. Na srpnová představení jsou vstupenky již v prodeji.

 

 

Inscenace Bon Appétit! vznikla ve spolupráci se souborem Baletu ND, diváci tak uvidí tanečníky obou ansámblů v jednom projektu. Je to poprvé, kdy Laterna magika přikročila ke koprodukci takového druhu. Experimentování však patří k jejím základním principům, a jak je vidět, nemusí to nutně být jen experiment s formou a technologií.

Fascinace jídlem

Novinka Bon Appétit!, která bude určena především mladému publiku se zájmem o moderní hudbu a tanec, byla inspirovaná fascinací jídlem, kterou tvůrci společně sdílejí. Jde o ryze autorské divadlo, které nemá scénář ani libreto, protože se vyvíjí od první schůzky až do premiéry a v kterémkoli okamžiku se může vydat novým směrem. „S touto metodou jsem se setkával pravidelně například v zahraničí, vznikají tak inscenace tanečního divadla a současného tance, je to běžná praxe," vysvětluje postup, který však není obvyklý v Národním divadle, Jan Kodet.

Asociace, které tvůrci na scéně oživili, se samy podobají volným veršům, když se snaží přiblížit nám tyto své pocity do inscenace vtělené: „Útržky příběhů, vnitřní světy lidí, které jsme minuli na ulici nebo ve snu. Strach, hledání a nalézání. Plynutí času. Radost z dobře udělané palačinky. Pomeranč a jeho tajemství pod kůrou. Odhozený kelímek. Osamělost za stolem. Dotek. Absence dotyku. Francouzština - jazyk kuchařů. Fontána čokolády. Zmražené a rozmražené city uprostřed chladícího boxu na potraviny, nebo spíš na život... To vše v inscenaci tanečníci vyjadřují zejména pohybem, ale občas i slovem a zpěvem. Z mnoha takových střípků si může divák poskládat vlastní příběh a vlastní svět, který vyvoláte anebo zakončíte souslovím Bon Appétit!," přibližuje více Martin Kukučka.

Laterna magika vám nyní přeje Dobrou chuť! K jídlu i do života!

www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/bon-appetit-1693578

Publikováno 21. 08. 2020 v rubrice Divadlo