Světová premiéra baletu Malá mořská víla – nesmrtelný příběh v tanečních obrazech na jevišti Stavovského divadla

První premiérou Baletu Národního divadla v nové sezoně je Malá mořská víla - 10. listopadu ve Stavovském divadle. O převedení Andersenova pohádkového příběhu do „jazyka" tanečního divadla se postaral stejný inscenační tým jako v roce 2013 v případě velice úspěšného Krabata - Čarodějova učně: choreograf Jan Kodet, režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR). Kombinace osvědčených tvůrců, dramatického děje a mistrovství členů Baletu ND je příslibem mimořádného zážitku pro diváky všech generací!

Slavnou pohádku o mořské panně, která se z lásky k pozemskému princi vzdá toho nejcennějšího - svého hlasu a života, H. CH. Andersen napsal v roce 1836. Stejně jako ve svých dalších příbězích čerpal nejen ze své fantazie, ale především ze života, který šťastný a naplněný rozhodně nebyl. Právě do Malé mořské víly vetknul svou hlubokou touhu po lásce, ale i následnou marnost z toho, že se nikdo o tomto citu nedozví, ani o následné oběti.

Tento silný příběh inspiroval choreografa Jana Kodeta a známý režijní tandem SKUTR - Martina Kukučku a Lukáše Trpišovského k napsání libreta pro nový balet. Hudbu zkomponoval současný český skladatel Zbyněk Matějů. Jan Kodet unikátním způsobem roztančil jednotlivé obrazy, kdy se i obyčejné gesto ruky, pohled či zastavení stává magickým tanečním prvkem. Silná vizuální stránka je dílem renomovaného scénografa Jakuba Kopeckého a neobyčejně nápadité kostýmy postav z mořského i pozemského světa vytvořila Saša Grusková.

Malá mořská víla - Světová premiéra: 10. 11. 2016 ve Stavovském divadle

2. premiéra: 11. 11. 2016 ve Stavovském divadle

Představení: 13. a 17. 11, 20. 12. 2016

Publikováno 11. 11. 2016 v rubrice Divadlo