Zářijové tipy z Divadla Viola

Oblíbené Divadlo Viola na Národní třídě v centru Prahy vstoupí do své 58. sezony atraktivním zářijovým programem, v němž nechybí novinky ani programové stálice. Diváci v hledišti usednou, v souladu s aktuálními protipandemickými opatřeními, vybaveni rouškami. „Omezující by pro nás bylo, kdybychom se museli vrátit k režimu povinně volných míst v sále nebo kdyby rouška byla povinná i pro herce na jevišti... Takhle ale pevně věříme, že si diváci do divadla cestu najdou i s rouškou," reagoval ředitel Divadla Viola Robert Tamchyna.

Úspěšná francouzská hra Cyrila Gelyho Hodina diplomacie, je na programu 10. září od 20:00. Jan Šťastný a Hanuš Bor. Dva muži během jedné noci, v jedné chvíli, na jednom místě. Napínavý souboj argumentů, slov a emocí. Dramatické setkání, ve kterém budoucnost Paříže závisí na vyjednávacích schopnostech švédského diplomata Raula Nordlinga. Co vlastně přesvědčilo loajálního německého generála Dietricha von Choltitze, otce tří malých dětí, aby se v srpnu 1944 vzepřel Hitlerovu rozkazu a ušetřil Paříž před totálním zničením?

Premiéra novinky Michelangelo: mramorová horečka, původně ohlášená na duben, se uskuteční 11. září ve 20.00.  Divákům nabídne silný příběh génia a jeho díla, pohled do Michelangelovy duše a vítanou příležitost vychutnat si herecké umění Tomáše PavelkyOtakara Brouska ml. a Kateřiny Lojdové. Inscenace, která vznikla na motivy románu Irvinga Stonea Agonie a Extáze, se odehrává v roce 1512, před odhalením Sixtinské kaple, kdy je Michelangelovi 37 let.  

Miroslav Donutil se 14. září od 20:00 ve Viole začte do povídek klasika české literatury Oty Pavla ve večeru nazvaném Moje velká ryba. Poetické vyprávění o mamince, povedeném tatínkovi, báječném strejdovi Proškovi a dětství na břehu Berounky je plné opravdového života, kde slzy a dojetí střídá očistný smích. 

Lákavá možnost osvěžit se nostalgickou atmosférou lázeňského města Krokovy Vary, zejména pak zřídlem kouzelné češtiny Vladislava Vančury, se ve Viole naskytne 22. září od 20:00.  V proslulém Rozmarném létě, komedii o lásce a žárlivosti, pozdním vzplanutí i brzkém vystřízlivění, o přátelství a především o tom, jak je krásné býti kadeřavým, se představí Zdeněk MaryškaVladislav BenešVáclav Helšus a Zuzana Slavíková.

Více informací na www.divadloviola.cz

Publikováno 21. 08. 2020 v rubrice Divadlo