14. ročník Festivalu krátkých filmů Praha skončil a zná vítěze

Od 23. do 27. ledna 2019 proběhl v pražském kině Světozor a Pilotů čtrnáctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Festival uvedl v 18 sekcích přes 100 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů ze 30 zemí světa. V pátek na Českém dni vyhlásila národní porota nejlepší český krátký film a v nedělní podvečer byly vyhlášeny vítězné snímky oceněné mezinárodní porotou, ale i vítěz Ceny diváků. 

"Za čtrnáct let si festival nenechalo ujít více než 50.000 diváků a to dokazuje, že svět filmů se stopáží do 30 minut, je pro diváky lákavý," říká programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný. Cenu pro nejlepší film Národní soutěže a 2000 eur získal v pátek snímek Cukr a sůl režiséra Adama Martince. Porota ve složení Juho Kuosmanen (režisér, Finsko), Marta Balaga (filmová kritička, Polsko) a Anaïs Bertrand (producentka, Francie) ocenila, "že film pojednává o otázkách života a smrti s humorem". Národní porota se rozhodla také udělit Zvláštní uznání a to filmu Rekonstrukce v režii Jiřího Havlíčka a Ondřeje Nováka "za to, že jeho tvůrci nalezli pro svůj námět přesnou formu." 

Do letošní mezinárodní soutěže bylo vybráno 20 filmů ze 17 zemí světa. V tříčlenné mezinárodní porotě, která udělila cenu pro Nejlepší film Mezinárodní soutěže s finanční odměnou 2 000 EUR, zasedli polský režisér a scenárista Tomasz Wasilewski (Spojené státy lásky, 2016), festivalový dramaturg a kurátor z Rumunska Andrei Tănăsescu (mimo jiné programový tým MFF v Torontu a stálý spolupracovník Berlinale) a česká filmová producentka Kamila Dohnalová (FuriantHappy End a další). Porota rozhodla, že Hlavní cenu získává polský snímek Třas (Tremors). Cenu osobně převzal v Praze režisér Dawid Bodzak. Porota na jednadvacetiminutovém snímku ocenila především „silnou autorskou vizi a hluboce poetický pohled na křehkost a odolnost v dospívání." Dawid Bodzak  (1989, Polsko) v současné době studuje režii na filmové škole v Lodži. Je absolventem reportážní laboratoře na univerzitě ve Varšavě a Třas je jeho krátkometrážním debutem.

Dvě Zvláštní uznání poroty byly uděleny norskému filmu Kámen k zemi nespěchá, režisérky a scenáristky Kerren Lumer-Klabbersové (1981, Dánsko).  Porota se takto rozhodla a cenu udělila za „filmové vyjádření postavy prožívající emoční zmatek při překonávání deprese a návratu do běžného života". Všechny porotce si také získal herecký výkon Fredrika Stenberga Ditlev-Simonsena a proto se rozhodli právě za jeho herectví udělit filmu druhé ocenění. Film Kámen k zemi nespěchá nabízí nekonvenční pohled na depresi a prostřednictvím hravého vyprávění zprostředkovává vhled do lidského nitra. Když se jeden rok na obloze neobjeví pravidelný roj meteoritů, Tor usoudí, že nic nemá smysl. Snaží se sžít s tímto novým postojem, ale jeho zvědavost bude asi problém.

Cenu diváků si letos odnáší belgický režisér Sebastien Petretti za snímek Ať to slyší i mimozemšťani (Make Aliens Dance), rodinné drama, které odkrývá vtipnou formou svět postav jedné ne příliš úspěšné muzikální rodiny. Ve filmu se objeví mimo jiné britský herec Colin Spaull, který si zahrál ve filmu Zběsilost legendárního Alfreda Hitchcocka.

V rámci doprovodných aktivit se mohla veřejnost a filmoví profesionálové zúčastnit několika seminářů. Na téma Jak se vybírají filmy  do prestižní sekce LA QUINZAINE DES RÉALISATEURS v rámci festivalu v Cannes pohovořila nezávislá filmová dramaturgyně a producentka Laurence Reymond, která byla posledních sedm let zodpovědná právě za výběr krátkých filmů pro La Quinzaine. Úspěšná prezentace nejnovějších českých krátkých filmů proběhla v rámci večera Czech Short Films 2019, kde tvůrci představili filmy z každoroční výběrové kolekce Českého filmového centra, některé z filmů nominovaných na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2018.

Debata s názvem From Short to Features věnovaná významu krátkých filmů na cestě k celovečernímu debutu ale i tomu proč má smysl se ke krátké formě občas i znovu vrátit, proběhla za účasti těchto hostů: Tomasz Wasilewski, polský scenárista a režisér, držitel Stříbrného medvěda za nejlepší scénář z Berlinale, Juho Kuosmanen, finský scenárista a režisér, držitel mnoha cen za krátké filmy včetně Locarna a Cannes a držitel ceny za nejlepší film sekce Un certain regard, Anaïs Bertrand, francouzská producentka, zakladatelka společnosti produkující krátké i celovečerní žánrové filmy, Olmo Omerzu, slovinský rodák, tvořící a žijící v České republice, autor ceněných krátkých filmů a držitel ceny za nejlepší režii na MFF Karlovy Vary. Hosté se s veřejností a filmovými profesionály bavili o tom, co mohou krátké filmy přinést kariéře režiséra a producenta, proč je točit i po dokončení studia, jaké je vlastně uplatnění krátkometrážních filmů nebo jak získat mezinárodní koprodukci. A také o tom, jak dobře využít zkušenosti s krátkými v rámci příprav a realizace celovečerního debutu; otázky spojené s volbou vhodné látky a formy a o festivalové strategii a přínosu festivalů pro debutový film.

Realizaci 14. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha podpořili Magistrát hlavního města Prahy, Státní fond kinematografie. Partnery 14. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha jsou Phillip Morris, DHL, Mall.TV, BMW CarTec Praha, Brainz, Právo, Novinky.cz, Český rozhlas Radiožurnál, JCDecaux, Radio Wave, Totalfilm.czCSFD.cz, FullMoon, Goout.cz,Informuji.cz, A2, Expats.cz.

Publikováno 29. 01. 2019 v rubrice Festivaly