„Doc.Dream“ - MFDF Jihlava 2010 představil letošní grafickou tvář

Již 14. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava, největší přehlídka autorského dokumentu ve střední a východní Evropě (26. až 31. října 2010), představil letošní grafickou podobu. Autorem výtvarné koncepce festivalu je i letos přední český výtvarník a nositel řady grafických ocenění Juraj Horváth.

Heslo letošního festivalu „Doc.Dream“ je na první pohled paradoxním slovní spojení – snu a dokumentu (ve zkrácení anglických slov „dokument“ a „sen“). Komentuje jej ředitel festivalu Marek Hovorka:

„Ve spojení dokumentu a snění je napětí dobře vystihující filmy, které hledáme. Dnešní svět je často strohý, jakoby omezený na ekonomická témata, striktní pravidla a čísla. Vytváří představu, že vše lze naprogramovat a spočítat. Zapomíná na náhody, nepředvídanosti, a především na ideály. Ty jsou přitom základem každého autorského gesta. Jsou v obsaženy v každém filmu. I v tom dokumentárním.“

Letošnímu plakátu opět dominuje výrazná typografie. A festivalový plakát je i letos tištěn jedinou barvou – tentokrát sytě modrou. Jde o Jednoduchost, výraz, nadčasovost. Juraj Horváth tento záměr vysvětluje:

„Šetříme nejen prostředky ale i efekty a nedáváme na odiv technologické vymoženosti. Nevytváříme iluzi pomocí komplikovaných kulis. Nechceme se stát součástí univerzální reklamní kaše (Viz ukázková grafika jednoho světa). Papír je papírem, písmo je písmem a jenom reálný stříkanec se proměňuje v světelný bod - hvězdnou mlhovinu, výbuch, světlo promítačky...jak chcete... Dot.dream. Otevřená tečka na konci věty...“

Juraj Horváth (* 1974)

Vystudoval VŠUP v Praze, kde od roku 2003 vede ateliér ilustrace a grafiky. Věnuje se kresbě, grafice, grafickému designu, ilustraci a vydávání knih pro děti a mládež v nakladatelství Baobab (společně se svou ženou Terezou Horváthovou, www.baobab-books.net). Stojí za pouličním projektem POPROSVET. Jako grafik a ilustrátor pracuje pro nakladatelství, Argo, GplusG, Labyrint, Torst a Triáda. Za knihu Příběhy z Parní lázně získal v roce 2001 na Lipském knižním veletrhu ocenění nejkrásnější kniha světa. Je nositelem řady dalších grafických cen. Publikoval v časopisech Souvislosti, Dotyk, Revolver Revue a Park. Od roku 2001 je autorem vizuálního stylu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

Nové festivalové centrum

Letošní ročník jihlavské přehlídky autorského dokumentu otevře nové festivalové centrum. Účastníky, filmové profesionály a novináře na MFDF Jihlava nově přivítají prostory Oblastní galerie Vysočiny (Komenského ul. 10). Dům kultury odborů, který festival využívá již od roku 2004, zůstává ovšem nadále součástí festivalové infrastruktury. Stane se hned dvousálovým kinem. „Chceme tím vyjít vstříc velkému diváckému zájmu, který se nám v poslední době nedařilo úplně uspokojit,“ vysvětluje Marek Hovorka. Letos se filmovým projekcím otevře nejen tradičně festivalem využívaný Divadelní sál, ale nově i Společenský sál v patře, který dříve sloužil jako prostor pro filmové profesionály, média a videotéku.

 

Publikováno 07. 07. 2010 v rubrice Festivaly