Česká radost 2010 – soutěž o nejlepší český dokumentární film roku

Tradiční - a nejstarší - jihlavskou soutěžní sekcí je klání domácích dokumentaristů. Česká radost každý rok nabízí širokou paletu nejnovějších dokumentárních projektů významných českých autorů i své zkušenosti teprve hledajících studentů dokumentární tvorby. Velká část uváděných snímků je promítána ve světové premiéře.

Premiérové uvedení snímků Vše pro dobro světa a Nošovic! (r. Vít Klusák) a Nesvatbov (r. Erika Hníková), který letošní festival zároveň slavnostně zahájí, bylo již ohlášeno.

Další světovou premiérou, kterých Jihlava nabídne v české soutěži celkem deset, je pokračování časosběrného projektu zesnulého Pavla Kouteckého, které převzal režisér Jan Šikl – portrét čtyř vybraných osobností sametové revoluce: Jana Rumla, Kryštofa Rimského, Martina Mejstříka a Michaela Kocába. Evoluce 4 z revoluce - Michal Kocáb se ptá, jak se změnila česká společnost i sám Michael Kocáb – otec tří dětí, rocker, poslanec, podnikatel i ministr – od Sametové revoluce.

Novinkou bude také snímek režiséra a spisovatele Martina Ryšavého Medvědí ostrovy, který se s kamerou opět vydal do oblasti ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Jaký je život v nejodlehlejší části tohoto území? Jak žijí správci rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy?

Manuál na výrobu teroristy představí studentka Famu Tereza Reichová, která prostřednictvím graffiti na zdech baskických domů pátrala po kořenech místního separatismu, terorismu a policejních represí. Dokumentární reportáž ze španělské Navarry, kde jsou malby či letáky na zdech vnímány jako terorimus.

Během uplynulých dvaceti let se nepodařilo žadnému filmovému štábu to, co studentu Famu Martinu Kohoutovi: natočit portét velitele zásahu ze 17. listopadu 1989. Fascinující dokument JUDr. Milan Danisovič také ukazuje, jak komplikované je vyrovnání české společnosti s komunistickou minulostí.

Dagmar Smržová ve filmu Zachraňte Edwardse (film vznikl v koprodukci HBO) sleduje zápas rodičů o život dítěte, které se ještě nenarodilo a přitom už je ostatní pohřbili – o život dítěte, jemuž byl ještě v děloze diagnostikován tzv. Edwardsův syndrom, po jehož stanovení se těhotenství téměř vždy ukončuje, neboť vady plodu nebývají slučitelné s jeho životem.

A s režisérským střihem svého posledního filmu se do České radosti vrací i její loňský vítěz Jan Gogola ml., který uvede situačí esej Česko na provázku. Film o české identitě v kulisách brněnského Divadla Husa na provázku je vážně-hravou koláží dokumentárních, inscenovaných, divadelních a diskusních fragmentů, v nichž se objeví mj. Václav Bělohradský, Olga Sommerová, Václav Havel, Michal Viewegh či Ludvík Vaculík.

Publikováno 06. 10. 2010 v rubrice Festivaly