REŽIJNÍ DEBUT HUDEBNÍKA LOUA REEDA V JIHLAVĚ

Snímek Red Shirley bude zakončovacím filmem MFDF Jihlava 2010

Zakončovacím filmem 14. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2010 bude režijní debut americké muzikantské legendy Loua Reeda. Projekce filmu Red Shirley naváže na závěrečný ceremoniál festivalu v sobotu 30. října.

Filmový rozhovor bezmála sedmdesátiletého Reeda s jeho stoletou sestřenicí Shirley Novick, nazvaný jednoduše Red Shirley, je osobní kronikou dvacátého století. Shirley Novick se narodila do polské židovské rodiny. Zažila dvě světové války a do USA utekla poté, co byla její rodina zavražděna nacisty. Po čtyřicet sedm let pracovala jako šička a již záhy se aktivně zapojila do dělnického hnutí. Svou angažovaností si brzy vysloužila přezdívku „Red Shirley“. Lou Reed ji spolu se známým fotografem Ralphem Gibsonem natáčel v předvečer jejích stých narozenin. Podle vlastních slov, „by si vyčítal, kdyby ji s Ralphem nenatočili.“

Film měl světovou premiéru v dubnu na Visions du réel ve švýcarském Nyonu, partnerském festivalu MFDF Jihlava v iniciativě Doc Alliance. V České republice bude Red Shirley uvedena vůbec poprvé. Ukázku z vizuálně působivého Reedova filmu můžete zhlédnout zde.

Připomínáme, že zahajovacím snímkem festivalu, v úterý 26. října, bude ve světové premiéře uvedený snímek Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové.

Erika Hníková: „Nesvatbov ukazuje dva životní principy, starostův aktivní přístup i pasivitu ústředních singles. V koncentrovaném prostoru jediné vsi se ale můžeme ptát dál: Čím si hrdinové nahrazují samotu? Jak žijí se svými rodiče? Film se nesnaží zkoumat důvody, bere výchozí situaci jako fakt. A vlastně tak nemá jednotící téma – jde o fenomén singlovství, samotu i vztah mezi rodiči a dětmi.“

Publikováno 21. 10. 2010 v rubrice Festivaly