Akční komiksový program a plejáda slavných tvůrců: Blíží se CRWECON 2019!

Už čtrnáctý CRWECON se koná v sobotu 15. 6. 2019 od devíti hodin, opět ve stylovém klubu Cross v Praze, pár kroků od zastávky metra Nádraží Holešovice. Na největší komiksové akci u nás jsou vždy vítáni jak starší komiksoví nadšenci, tak lidé, co s komiksem teprve začínají. Nakladatelství CREW připravilo pořady pro děti i dospělé, pro mangisty, pro sběratele i pro ty, co si přišli jen popovídat se stejně smýšlejícími lidmi. 

Pro komiksové příznivce je i tentokrát připraveno množství zajímavých programových pásem. Dojde na každoroční populární pořady, jako je shrnutí nejlepších komiksů minulého roku, komiksový kvíz či vydavatelské panely, na kterých budou velká i malá česká nakladatelství představovat své, zatím tajné, ediční plány. Samozřejmě nemůže chybět dražba originálních kreseb slavných českých výtvarníků, prodejní stánky, manga a anime pásmo, burzy (kterým je věnováno téměř celé patro), programy pro děti, stolní hry, autogramiády a čím dál větší prostor si získává i cosplay: bude i soutěž o nejlepšího cosplayera!

Jako každý rok bude i letos Petr Kopl a další malíři malovat návštěvníkům za poplatek, který půjde na charitativní účely - na pomoc pro Domácí hospic sv. Zdislavy. Pro děti bude připraven akční dětský koutek, kde si budou moci kreslit a tvořit vlastní komiksy, bude se malovat na obličej a budou se vytvářet superhrdinské obleky.

Na prodejních stáncích se objeví manga plakáty, figurky, alba a komiksové novinky za výhodné ceny. Na CRWECON se chystají nádherně malované komiksové novinky jako je Superman od Alexe Rosse či legendární Žoldnéř od Vincenta Segrellese. A budou i nová Mistrovská díla Evropského komiksu v podání Hugo Pratta a Mila Manary - Indiánské léto/El Gaucho, či už třetí Soudce Dredd.

A co nás čeká za přednášky? „Kromě oblíbených pravidelných programů, jako jsou vydavatelské panely, se tu například bude křtít projekt, v jehož rámci slavní čeští komiksoví tvůrci kreslí obálky pro DC sérii Znovuzrození," říká jeden z organizátorů Jiří Pavlovský z Nakladatelství CREW. „Pokud vás zajímá, jak vypadá Batman v podání Jiřího Gruse, Flash od Petra Kopla, Green Arrow od Tomáše Kučerovského či Sebevražedný oddíl od Danglára, přijďte - a můžete si nechat podepsat už i první knihy! Premiéru na CRWECONu bude mít Wonder Woman (Michal Suchánek) a Harley Quinn (Dan Černý). Také máme pro podpis přichystané samostatné obrázky. Pak tu bude velké pásmo komiksových youtuberů, kde se diváci budou moci střetnout se spoustou svých oblíbených celebrit. Bude se mluvit o japonském hororu, o kultovních postavách Rickovi a Mortym, seznámíte se jak s hrdinkami Marvelu, tak i s úspěšnými komiksovými autorkami. Dozvíte se, jak souvisí komiks a hudba, jak psát komiksové scénáře, nebo jaká je budoucnost filmového Marvelu."

A pozor - letos je tu ještě jedna specialita: ve spolupráci se skupinou výtvarníků DRAWetc se bude i sprejovat! Dopoledne budete moci sledovat tvůrce při vytváření komiksové stěny, poté budou spreje svěřeny dětským i dospělým návštěvníkům, kteří dostanou k hraní skvělé obří omalovánky a budou moci popustit uzdu své vlastní fantazii!

 

A nakonec ještě jedna dobrá zpráva - i letos je VSTUP ZDARMA. Akce stále funguje pod heslem „fanoušci komiksu sobě"!

Bližší informace o programu najdete na www.crwecon.cz nebo na FB stránce Nakladatelství CREW. Více o komiksech na stránkách Nakladatelství CREW www.crew.cz

Publikováno 12. 06. 2019 v rubrice Festivaly