Festival ÍRÁN:CI zná vítěze! Stalo se jím drama Róná, Azímova matka

Po pěti dnech, kdy pražská kina naplnila íránská kinematografie, byli na vyprodaném slavnostním zakončení 9. ročníku filmového festivalu ÍRÁN:CI 19. ledna vyhlášeni letošní laureáti. Nyní se festival přesouvá do Brna a následně do Bratislavy a Košic. 

Mezinárodní porota, složená ze tří uznávaných světových expertů, udělila Cenu za nejlepší celovečerní film 

snímku Róná, Azímova matka, v němž režisér Jamshid Mahmoudi zobrazuje vztah syna a jeho nemocné matky. Porota svou volbu doplnila slovy: Porota vybrala vítěze soutěže celovečerních filmů devátého ročníku filmového festivalu ÍRÁN:CI jednomyslně. Prožitek z filmu umocňuje výborná práce s kamerou, která vytváří lyrický základ vyprávění tím, jak mistrně využívá světlo, zvuk a obraz. Je to přesvědčivý příběh jedné skupiny lidí, který si však zachovává univerzální platnost. Rovněž vysoce oceňujeme filmový jazyk, kterým snímek přibližuje zápas migrantů v soudobé společnosti, aniž by postavám ubíral na lidské důstojnosti. Tento snímek, který je úspěšnou ukázkou poetického realismu a vypravěčského mistrovství, by si nikdo neměl nechat ujít."


Součástí ceny pro tvůrce vítězného filmu je 10 dní postprodukce v pražském studiu Magiclab.

Diváci v hlasování ocenili film Zámek snů, který 15. ledna celý festival otevřel. Nezapomenutelné dílo režiséra Rezy Mirkarimiho vypráví příběh muže, který cestuje se svými dětmi autem své bývalé manželky a společně s nimi objevuje smyšlený svět stvořený jako způsob, jak se děti mohou vyrovnat s otcovou dosavadní nepřítomností.

9. ročník festivalu ÍRÁN:CI uvedl 24 pečlivě vybraných filmů od inspirativních tvůrců, kteří každý po svém zpracovali téma vykoupení. Festivalovým podtitulem se totiž stalo krátké
a úderné slovo „UNIKNI!". Všechny festivalové projekce byly takřka vyprodané a jednotlivé snímky vidělo více než 4 500 návštěvníků.

V následujících dnech (21. a 22. 1.) se festival přesune do Brna, poté ve dnech 23.-25. 1.
do Košic
a úplné zakončení letošního ročníku se uskuteční v Bratislavě 30.-31. 1.

ÍRÁN:CI

Festival ÍRÁN:CI byl založen v Praze v roce 2012 se záměrem každoročně představit českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal a nyní
je platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění
a grafický design. Festival se koná v Praze, Brně, Bratislavě a letos poprvé také v Košicích.

 

  

Organizátoři festivalu jsou Filmový festival ÍRÁN:CI
a Farsi Cinema Center.

 

Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize.

  

 

  

  

KONTAKTY

Oficiální stránky festivalu: http://iranci.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/IranciFilmFestival/

Instagram: www.instagram.com/iran.ci/

Publikováno 25. 01. 2020 v rubrice Festivaly