Festival TANEC PRAHA od 3. do 28. června zavítá do 25 měst a obcí po celé republice

Jubilejní 35. ročník Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA od 3. do 28.  června zve diváky všech generací, profesionály i laické nadšence, na to nejlepší z aktuálního dění na domácí i zahraniční taneční scéně. Festivalový program nabídne mimořádně intenzivní zážitky v podání stávajících i vycházejících hvězd světového formátu. „To se nedá popsat, to musíte zažít!" vzkazují organizátoři festivalu TANEC PRAHA 2023.

Hlavní část letošního TANCE PRAHA ve středu 7. června v divadle PONEC zahájí světová premiéra inscenace GRAND JETÉ. Její autorka Silvie Gribaudi patří k oblíbeným hostům festivalu. V GRAND JETÉ si spolu s italským tanečním souborem MM Contemporary Dance Company klade s humorem a nadsázkou otázku: Kde vlastně končí balet? 

O velkolepé zakončení TANCE PRAHA 2023 se 27. června v Hudebním divadle Karlín postará legendární belgický soubor Peeping Tom, který se na festival vrátí po deseti letech. Ve dvou dílech Diptychu: The missing door and The lost room se vydáme do temného světa na pomezí reality a snů, v němž jsme ztraceni stejně jako osm protagonistů. Výjimečné taneční až akrobatické výkony, pohybující se téměř za hranicí lidských možností, působivé vizuální a zvukové efekty, strhující atmosféra... Tahle bouřlivá plavba do nejskrytějších zákoutí lidské duše bude opravdu nezapomenutelná!

regionální části programu uvede TANEC PRAHA 2023 nejedno dílo oceněné v uplynulých letech mezinárodní porotou České taneční platformy. Například inscenace kolektivu POCKETART (Sabina Bočková a Johana Pocková) Jáma lvová (verze UNLIMITED zapojující místní zájemce) a Treatment of Remembering. Viktor Černický uvede PLI - inscenaci, která se pohybuje na pomezí instalace, performance, tance a cirkusu. Patří sem také Celestial Odyssey (Andrea Miltnerová, Monika Knoblochová, Jan Komárek) a jejich výlet do jiného vesmíru imaginace nebo SOFT SPOT souboru  ME-SA (Adrienn Hód, Martina Hajdyla Lacová, Soňa Ferienčiková). V neposlední řadě Mikrosvěty - hravá a poetická inscenace pro děti z dílny Jazmíny Piktorové a Sabiny Bočkové. 

Dětem je určeno i interaktivní dílo ukrajinských umělkyň působících v České republice Na cestě v choreografii Yany Reutové nebo Škatulení Mirky Eliášové. Family Friendly je nepochybně také Zero etc. Cécile Da Costa. 

Specifické projekty uvedou umělci pro Galerii Benedikta Rejta v Lounech, konkrétně Yana Reutova, Tereza Ondrová a Tereza Lenerová. Ta má i další pozvání s duetem dis pla y, který vytvořila společně s Jitkou Čechovou.

Součástí festivalu bude atraktivní doprovodný program.

Více informací - https://tanecpraha.cz/cs

Publikováno 20. 04. 2023 v rubrice Festivaly