Letošní Dobršská brána už za pár dnů zvýrazní především zvuk bicích

Mezinárodní hudební festival Dobršská brána pokračuje ve své tradici a ambicích s dalším rokem prvotřídních hudebníků z celé Evropy včetně České republiky. Každoroční festival se zaměřuje na konkrétní nástroj. V loňském roce to byl akordeon, pátý ročník je vyhrazen bicím a perkusím. V jazzovém panteonu je impozantní seznam legendárních bubeníků, na seznamu však až do posledních let nebylo mnoho žen. A sem se právem mohou zařadit Anika Nilles, mladá a ohnivá bubenice z Německa, která vede svoji skupinu Nevell (trio jazz-funk-rock-pop fusion), a Francouzka Anne Paceo, bubenice, skladatelka a vedoucí projektu Circle. Právě je uvítá letošní Dobršská brána. Anika Nilles Nevell vystupuje na zahajovací noci festivalu, Anne Paceo rození bicí při závěrečném koncertu druhé festivalové noci.

Dalším vrcholem prvního dne je Pavel Fajt, zkušený avantgardní bubeník a perkusionista, původně známý svou spoluprací s experimentální vokalistkou a houslistkou Ivou Bittovou nebo působením ve skupině Dunaj. Fajt je váženou postavou české experimentální hudební scény od sedmdesátých let do současnosti. V pátečním programu festivalu jej uslyšíme jako mistra perkusí i sólistu s elektronikou.

Nejvýznamnější bubeníky a perkusionisty v hlavním sobotním dni festivalu představují Bodek Janke, Cyril Atef, Klaus Kugel a poslední, hlavní hvězdou večera je již zmíněná Anne Paceo.

Bodek Janke je perkusionista polsko-ruského původu, žijící v Německu. Na festivalu představí svůj projekt SONG2, experimentální směs popových písniček napříč dekádami s jazzovo improvizačními úpravami, zpívanými křehkou namibijskou zpěvačkou Shishani Vranckx. Nebude chybět ani estonský pianista Kristjan Randau a britský baskytarista Phillip Donkin.

Cyril Atef je francouzsko-íránský perkusionista a skladatel. Na Dobršskou bránu přiváží svůj projekt Bumcello spolu Vincentem Segalem, který je skvělým hráčem na širokou škálu nástrojů. Jejich vystoupení jsou multimediální a high-tech vizuální prvky jsou zásadní pro posílení jejich psychedelicko-hypnotické drážky exotickými a experimentálními zvraty. Jejich downtempo elektronika je jak moderní, tak prvotní a futuristická.

Festival uzavírá Anne Paceo. Její projekt Circles představuje moderní fusion jazzové kvarteto s povznášející zpěvačkou a rapperkou Camille Durand. Paceo vytváří spolu se saxofonem Christophe Panzaniho a klávesami Tonyho Paelemana zvukově burácející hrom bicích a perkusí.

Mezi další umělce či skupiny v programu festivalu patří Klaus Kugel, německý mistr, který je stále vůdčí osobností moderní jazzové scény ve střední Evropě. Z České republiky se na pódiích společně objeví beatboxer a hráč na klávesové nástroje JeN Hovorka a stálice a spoluhráč české jazzové scény, bubeník Marek Urbánek, kteří spojují městský beatový rap s funkovým bubnováním. V uskupení MaBaSo Trio se představí Slovák Daniel Soltis, současný bubeník a příležitostný hráč na vibrafon a polský basista Michael Baranski s vibrafonistou Bernardem Maselim. Diváky čeká funky jazzová art-rocková fúze 70. let.

Koncert uskupení Romanovská Tichý Hrubý & Kugel, které je kombinací improvizačních a klasických hudebníků, bude především ohlédnutím za minulými festivalovými ročníky z hlediska jejich nástrojové či hlasové dominance. Letos se k improvizační trojici klasické houslistky a hráčky na koto Anny Romanovské, klasického a jazzového kontrabasisty Petra Tichého a free jazzového improvizátora a hráče na dechové plátkové nástroje Michala Hrubého v sakrálním prostoru místního kostela připojí jako host německý perkusionista Klaus Kugel a česká zpěvačka Annabelle Plum. Vystoupení představuje díky Michalu Hrubému i jistý návrat ke kořenům festivalu.

Malá pošumavská vesnička Dobrš s bohatou historií a mnoha památkami nabízí už za nedlouho ve středoevropském prostoru prestižní, v celém světě vyhledávané hudebníky, hrající experimentální současný jazz, klasickou i popovou hudbu.

Festivalová pódia objeví návštěvníci již tradičně v zámeckém areálu, gotickém kostele nebo před románskou zvonicí. Příležitost pro nečekaná hudební setkání a nefalšovanou improvizaci pak dává sál historického hostince na místní návsi.

Musíte vidět Dobrš a můžete slyšet nepoznané. Dobršská brána přináší do Pošumaví magickou hudbu. Vstupte do ní ve dnech 13. a 14. srpna i Vy!

Více informací naleznete na webových stránkách www.dobrskabrana-fest.cz.

Publikováno 05. 08. 2021 v rubrice Festivaly