Největší svátek pouličního umění se blíží; na festivalu Praha žije hudbou vystoupí Aneta Langerová, Lenka Dusilová, James Harri

Koncerty 180 hudebníků na třech desítkách míst pod širým nebem nabídne v pátek 3. června a v sobotu 4. června v centru Prahy i dalších částech města festival pouličního umění Praha žije hudbou. Do festivalu se zapojí známí muzikanti i začínající buskeři a v ulicích, na náměstích, v parcích a na dalších veřejných místech bude pod dva dny znít hudba nejrůznějších žánrů od popu přes rock, jazz, folk, hip-hop, či elektroniku až po klasiku. Mottem festivalu je „Umění patří do ulic!" a jeho cílem je upozornit na význam kvalitního pouličního umění ve veřejném prostoru.

Speciální sety pro hraní na ulici si letos připravují Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Adam Mišík, Martin Harich nebo v Praze tvořící britský písničkář James Harries. Sólově vystoupí královna femipunku Mucha nebo charismatický frontman Houpacích koní Jiří Imlauf. Rapper a výjimečný básník Kato z Prago Union s klávesistou JeNem Hovorkou představí svůj Pragobřinkostroj, po dlouhé době se objeví na pódiu Ille, k pouličním muzikantům se přidají také frontman minus123minut Zdeněk Bína, rapperka Hellwana a mnozí další. Praha bude žít nejen hudbou - festival nabízí také hudební workshopy pro děti, urbanistické procházky a přednášky, slam poetry nebo akrobacii.

Veškerý program je zdarma, posluchači ale mohou muzikanty odměnit dobrovolnými příspěvky. Festival letos reaguje i na změnu platebních návyků ve společnosti, kdy začínají převažovat bezhotovostní platby. Což se dotýká i odměňování buskerů. Tento trend je například předmětem velkých diskuzí ve Velké Británii, kde se buskeři postupně vybavují platebními terminály. Festival Praha žije hudbou proto přichází s novinkou v podobě pokladního systému Storyous, díky kterému bude na každém festivalovém místě možné odměnit umělce do virtuálního klobouku bezhotovostní platbou. Pořadatelé tak chtějí umělcům i veřejnosti ukázat, že i busking se musí umět přizpůsobovat trendům a změnám ve společnosti.

Celý festival probíhá pod dohledem Uličníka, který je symbolem festivalu a svobodného uměleckého vystupování v ulicích Prahy. Více informací na www.prahazijehudbou.cz

Publikováno 26. 05. 2022 v rubrice Festivaly