Svět knihy Praha se zaměří na komiks, od Japonska po Finsko. Hlavní hvězdou bude Alejandro Jodorowsky

Komiks už dávno neznamená jen příběhy pro děti. Organizátoři mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha si toho jsou vědomi, proto si komiks zvolili pro 24. ročník jako jedno z hlavních programových témat. Fanoušci komiksové literatury tak budou mít jedinečnou příležitost setkat se s komiksovými autory: Jaromírem 99, Karlem Jerie, Nikkarinem, Vojtěchem Maškem, Lucií Lomovou, Pavlem Čechem či autorem Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem. Ze zahraničí dorazí silná delegace německy mluvících autorů v čele s Reinhardem Kleistem, dále pak Francouzka Catel Muller či Finka Kati Närhi. Především však Svět knihy v Praze přivítá legendárního filmového a komiksového tvůrce Alejandra Jodorowského. Nejen za komiksem se na Svět knihy Praha můžete vydat od 10. do 13. května na Výstaviště v Holešovicích.

Komiks je žánr, který vyjadřuje věci jinak - a někdy i lépe - než klasická literatura," vysvětluje volbu komiksu jako letošního důležitého tématu ředitel Světa knihy Radovan Auer. Program byl připraven ve spolupráci s Centrem pro studia komiksu a vydavatelstvími kvalitních komiksů, jako je CREW, Meander, Comics Centrum nebo Argo.

 

V rámci Světa knihy Praha vznikne v Průmyslovém paláci celá komiksová zóna, jejíž součástí budou dva programové sály a také specializovaný obchod, jenž nabídne kompletní českou komiksovou produkci a výběr toho nejlepšího ze zahraničních komiksů.

 

Svět knihy Praha také připomene pomyslných 170 let domácího komiksu. Klíčovou roli pak sehrají dva projekty. Osmdesát let letos slaví Rychlé šípy a při té příležitosti se více než padesát současných autorů pustilo do remaku tohoto legendárního seriálu. Díky tomu tedy bude nejen připomenuta legenda, ale budou představeni i aktuální tvůrci. Spojnicí s druhým hlavním tématem veletrhu, jímž je „Převratné 20. století", jsou komiksová zpracování vzpomínek pamětníků v rámci projektu Paměť národa. O své zkušenosti se tak podělí Tomáš Hodan, Karel Osoha a Tomáš Kučerovský, spoluautoři komiksové knihy Totální nasazení, v níž zpracovali příběhy žen z pracovních táborů. Besedy ještě představí například fenomén manga, erotiku v komiksu či naopak pozapomenutý kreslený seriál o Punťovi, který byl oblíbeným časopiseckým hrdinou předválečných dětí. V tomto kontextu v programu samozřejmě nemůže chybět ani Jaroslav Němeček, tvůrce věhlasného Čtyřlístku.

 

Na veletrhu budou uvedeny i ty nejaktuálnější a nejzajímavější projekty současného domácího komiksu - příběhy hrdinů z heydrichiády, bratrů Mašínů či zpracování nedávné kuřimské kauzy.

 

Zájemci se budou moci setkat s osobnostmi současného komiksového světa. Hlavní hvězdou bude chilsko-francouzský avantgardní filmař a komiksový scenárista Alejandro Jodorowsky. „Je hvězda a také mystický umělec. Je to čest, že přijal naše pozvání setkat se poprvé s českými čtenáři," podotýká k jeho návštěvě Guillaume Basset, dramaturg festivalu. Do kinematografické historie se Jodorowsky zapsal westernovým snímkem El topo nebo kultovní Svatou horou, v nichž si i zahrál. Ve filmu stejně jako v komiksu ho ovlivnil jeho příklon k surrealismu a zájem o mystično, který se projevuje i v jeho vlastní terapeutické nauce - psychomagii. V komiksové tvorbě je významná jeho spolupráce s francouzským kreslířem Moebiusem. Fanoušci jej znají díky rozsáhlému cyklu ze světa Incalu (Incal, Kasta metabaronů, Technokněží). Do své imaginace bez hranic vtáhl Jodorowsky české čtenáře komiksů také v portrétu mocného renesančního rodu Borgia nebo v duchovním tibetském příběhu Bílý Láma.

 

K dalším hostům patří mimo jiné překladatelka manga komiksů Anna Křivánková, spoluautorka knihy Planeta Nippon o japonské popkultuře (včetně komiksu), za niž byla v letošním roce nominována na cenu Magnesia Litera. Ženskou komiksovou stopu na Světě knihy Praha zanechá i Francouzka Catel Muller, spoluautorka grafického románu o pařížské múze Kiki z Montparnassu, a Finka Kati Närhi, které u nás vyšel duchařský příběh Agnes a sedmý host.

 

Tradiční projekt Das Buch, prezentace německy psané literatury Německa, Rakouska a Švýcarska, tentokrát přiváží především komiksové autory v čele s Reinhardem Kleistem. Ten představí svůj poslední komiks o Nicku Caveovi formou velkoplošného kreslení v doprovodu živé kapely.

 

Vše, co pojem komiks zahrnuje, přiblíží nejen řada hostů a pořadů, ale i několik komiksových výstav.

  

Svět knihy Praha proběhne od 10. do 13. května 2018 na Výstavišti Praha.

Více informací na www.svetknihy.cz

Facebook: www.fb.com/svetknihypraha

 

Publikováno 22. 03. 2018 v rubrice Festivaly