V legendárním klubu Berghain vyroste obří kluziště. 20. ročník berlínského festivalu CTM startuje tento pátek

Festival CTM, který proběhne od 25. ledna do 3. února v Berlíně, patří k nejvýznamnějším festivalům experimentální hudby. Tématem jubilejního 20. ročníku je Vytrvalost (Persistence). Mezi headlinery festivalu jsou například Elizabeth Walling aka Gazelle Twin, která představí svou letošní novinku Pastoral nebo Lotic, který ve spolupráci s vizuálním umělcem Emmanuelem Biardem předvede ambiciózní A/V show Endless Power. Umělá inteligence Young Paint poprvé živě vystoupí s Darrenem J. Cunninghamem aka Actress. Thomas Ankersmit vzdá hold americké zvukové experimentátorce Maryanne Amacherové světovou premiérou projektu Perceptual Geography. Nebude chybět Linn da Quebrada z Brazílie, průkopník breakcore Venetian Snares či noise rockové duo Lightning Bolt. Nabitý 10denní program plný přednášek, koncertů, performancí a výstav letos doplní kluziště, které vyroste v legendárním klubu Berghain. Bruslící návštěvníky doprovodí v DJ setech progresivní umělci jako například norský producent Skatebård, experimentátor Robert Lippok či umělkyně Mieko Suzuki a Mo Loschelder. Kompletní program festivalu najdete na www.ctm-festival.de.

Festival CTM si během 20 let své historie získal reputaci vlivné události, která je řazena mezi ty nejodvážnější festivaly. Reflektuje nejnovější hudební proudy na pozadí nových technologií, moderního umění, historických perspektiv a společenských problémů.

Tématem nadcházejícího ročníku CTM je Vytrvalost (Persistence). Vyzvali jsme naše spolupracovníky a umělecké partnery, aby se společně s námi zamysleli nad tvůrčím procesem, který často balancuje mezi kontinuitou a proměnlivostí. Na jedné straně vidíme pomíjivý společenský potenciál umění, na druhé straně můžeme vysledovat určitou estetickou vytrvalost. U příležitosti našich 20. narozenin si tak chceme definovat, v čem a jak moc je důležité nepolevovat a vytrvat," dodávají organizátoři.

 

Nadcházející 20. ročník proběhne na již tradičních festivalových lokacích v Berlíně jako divadlo HAU Hebbel am Ufer, klub Berghain, Kunstquartier Bethanien, Festsaal Kreuzberg, divadlo Heimathafen, kulturní dům Astra a SchwuZ. Novými partnery jsou Galerie DAAD, Nová společnost pro výtvarné umění (nGbK) a Grießmühle. Festival proběhne opět ve spolupráci s festivalem transmediale propojujícím umění a nové technologie.

  

KOMPLETNÍ PROGRAM

www.ctm-festival.de/festival-2019/

 

VSTUPENKY

Předprodej na www.ctm-festival.de/festival-2019/tickets/

 

FB: www.facebook.com/CTMFestival

IG: www.instagram.com/ctmfestival/

 

 

Publikováno 21. 01. 2019 v rubrice Festivaly