Nejúspěšnější slovenský film posledních let: Muzika

Československo, parné léto na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let: lidé stojí fronty na banány, příslušníci SNB brání socialismus s nůžkami v rukou a stříhají vlasy máničkám, o svobodě a cestách na Západ se všem může jen zdát. V zapadákově, pár kroků od hranic s Rakouskem, hraje mastič na saxofon. Hraje jazz, americkou, imperialistickou hudbu.

 

Mladý Martin (Luboš Kostelný) bydlí se svojí těhotnou ženou (Táňa Pauhofová) v domě jejích rodičů, přes den promázává ložiska v místní vodárně, po večerech pak s kamarádem Hruškovičem (Jan Budař) obráží místní zábavy. Hraje vesnické odrhovačky, ale sní o jazzu; chce milovat svoji ženu, ale propadne kouzlu nespoutané Anči (Dorota Nvotová); když se přes povinné přehrávky a mastné úplatky konečně podaří domluvit pár koncertů ve Švýcarsku, radost z toho Martin nemá. Muzika není pouhou úsměvnou komedií o jazzu, láskách a svobodě v Československu, ale příběhem o chybujících lidech, kteří se snaží obstát ve zkouškách života.

Režie: Juraj Nvota

Hrají: Táňa Pauhofová, Luboš Kostelný, Jan Budař, Dorota Nvotová, Csongor Kassai, Marek Geišberg, Jana Oľhová, Petra Polnišová, Martin Trnavský, Ady Hajdu...

Od 21. května v českých kinech.

 

Publikováno 21. 04. 2009 v rubrice Film