Do kin míří dokument Jakuba Wagnera o nejslavnějším československém špionovi s krycím jménem Rino

Film o nejslavnějším československém špionovi druhé poloviny 20. století Karlu Köcherovi dokončil režisér Jakub Wagner po pěti letech bádání a natáčení. Snímek Rino - Příběh špiona popisuje biografickým stylizovaným způsobem příběh člověka, který je známý jako jediný špion bývalého východního bloku, jemuž se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA a vynášet odtud informace pro československou rozvědku a KGB. Dokončení finální verze filmu, která do českých kin míří 29. září, provázely neshody se samotným aktérem Köcherem, který svolil s natáčením, a ve filmu tak vystupuje i v rámci aktuálních rozhovorů vedených na zajímavých místech. Wagner na dokumentu spolupracoval i s Vladimírem Ševelou, autorem vloni vydané knihy Český krtek v CIA, která se ihned po vydání stala bestsellerem. Trailer k filmu zde: https://vimeo.com/181776913

 

 

Wagner při natáčení čerpal z odtajněné složky č. 44503 k osobě Karla Köchera čítající zhruba deset tisíc stran dokumentů, fotografie a fragmenty popisující téměř celý život jedince, který se vydal na cestu spolupráce s rozvědkou. Složka, jež rámuje film a jejíž některé části se dnes opět znepřístupňují, přináší zároveň obraz absurdního systému tajných služeb i totalitních systému studené války, která ovlivnila svým průběhem životy lidí na celé planetě. V roce 1965 byl Karel Köcher i s manželkou Hanou vysazen do USA, kde se mu v sedmdesátých letech podařilo proniknout do struktur CIA a vynášet cenné informace, které končily v Moskvě u vedení KGB. V roce 1982 byla jeho činnost odhalena FBI, v roce 1984 byl pak zatčen a v mediálně sledovaném procesu odsouzen na doživotí, vězněn a po roce vyměněn za západní agenty a disidenty na Mostě špionů (Glienicker Brücke) v Západním Berlíně.

 

Do Prahy se pak Köcher, absolvent Matematicko-fyzikální fakulty UK FAMU, který ovládal čtyři jazyky a uměl obelstít i detektor lži, vrátil ne jako hrdina, ale jako podezřelá, nepatřičná a sledovaná osoba. „Mnoho ojedinělých zahraničních záznamů například z Köcherova zatčení či výměny na berlínském mostě bylo skutečně složité dohledat a získat. Tyto dobové záznamy jsou tak jedním  z nejcennějších věcí, které se ve filmu nachází," říká režisér Jakub Wagner. Manželé Köcherovi se v Americe stýkali s lidmi z vysokých kruhů mimo jiné i díky obchodu s diamanty, kterému se žena Karla Köchera v New Yorku úspěšně věnovala. Ve filmu se tak v aktuálních rozhovorech objeví celá řada

skutečných "hvězd" newyorského veřejného života, jako je bývalý "lovec špionů" z ministerstva spravedlnosti USA John Martin, bývalý důstojník FBI a expert na kontrarozvědku a boj s terorismem David Major či právník Karla Köchera z doby jeho zatčení Robert Fierer. V archivních rozhovorech vystupují například jeden z nejznámějších starostů New Yorku Rudolph Giuliani, šéf newyorské větve fenomenálního motorkářského gangu Hells Angels Sandy Alexander, s nímž Köcher seděl na cele nebo bývalý šéf KGB Vladimir Krjučkov. „Na jeden jediný dvacetivteřinový záznam mladého Köchera v Americe a několik skvělých fotografií jsem čekal třeba i půl roku. A vyplatilo se," popisuje Wagner. Ve filmu zároveň odmítli vystoupit například poradce amerického prezidenta Jimmyho Cartera a nyní Baracka Obamy Zbigniew Brzeziński či bývalý generál KGB Oleg Kalugin. Podle režiséra takové odmítavé postoje minimálně nasvědčují tomu, že jde stále o citlivou otázku. Ostatní pamětníci již nežijí. Mnoho rozhovorů s lidmi ze CIA a FBI použitých ve filmu vedl v Americe novinář Vladimír Ševela, jenž strávil na své knize o Köcherovi více než pět let. Ševela sám byl díky svým znalostem odtajněných materiálů a svým cenným kontaktům nedílnou součástí štábu. „Ve štábu v USA i při přípravách v Čechách byl pro svůj pragmatický přístup novinářského solitéra nepostradatelný," upřesňuje ke spolupráci se Ševelou Wagner.

 

Samotná práce s hlavním protagonistou Köcherem nebyla podle tvůrců vzhledem k jeho komplikované povaze poznamenané lety prací u tajných služeb a úhybným manévrům úplně snadná. On sám má k současné podobě dokumentu i nadále výhrady a od filmu se dle svých vlastních slov distancuje. „Nejtěžší bylo vytrvat ve chvílích, kdy se vztahy s Karlem Köcherem ocitly na bodu mrazu a hrozilo, že film nedotočíme. Je to jeden z nejchytřejších lidí, které jsem kdy potkal, a velký hráč. Natáčení bylo celkově psychicky vysilující a přineslo mnoho stresu. Věřím však, že o to je výsledek lepší a autentičtější," říká producent a spoluscenárista Richard Malatinský. Vzhledem k přísně tajné povaze Köcherovy činnosti není snímek jen cennou sondou do fungování tajných služeb, ale také psychologickým obrazem muže, jehož základním pracovním nástrojem byla lež a přetvářka. Film Rino - Příběh špiona se tak snaží najít odpověď i na to, jak a zda tento typ práce promění člověka, jeho světonázor i svědomí.

 

Režisér Jakub Wagner, který v minulosti natočil dokumenty o Janu Kaplickém nebo žokejovi Váňovi, si přizval ke spolupráci za účelem maximálního audiovizuálního vyznění snímku své dvorní spolupracovníky - kameramana Viktora Smutného a střihače Šimona Hájka. Téměř thrillerovou atmosféru snímku s atraktivními konspiračními a špionážními scénami z dobového New Yorku dotváří pulzující hudba Ondřeje Anděry. Film vznikl v koprodukci Screenfabric a České televize, do kin jej uvede společnost A-Company Czech. Tvůrci filmu se chystají tento dle jejich slov „americký příběh" ukázat také v zahraničí ať už prostřednictvím festivalů nebo kontaktů, které při natáčení získali.

 

SYNOPSE:

Rino - Příběh špiona

Vítejte ve světě mezinárodní špionáže. Komu věřit a komu ne, na jakou stranu se přiklonit? Celovečerní dokumentární portrét Karla Köchera, nejslavnějšího československého špiona druhé poloviny 20. století. Köcher je známý jako jediný špion bývalého východního bloku, jemuž se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA a vynášet odtud pro československou rozvědku a KGB informace. Köcher byl spolu se svou mladou ženou vysazen v USA roku 1965 a na své misi proti státu, v němž našel druhý domov, pracoval dlouhých devatenáct let. Své pravé poslání dokonale skrýval až do roku 1984, kdy byl zatčen FBI a po ročním věznění vyměněn na berlínském Mostě špionů za prominentního sovětského disidenta Šaranského. Film využívá znalostí Vladimíra Ševely, spoluautora scénáře a autora bestselleru Český krtek v CIA. Téměř thrillerovou atmosféru snímku dotváří pulzující hudba Ondřeje Anděry.

 

Žánr: dokument, ČR

Stopáž: 96  minut

Účinkují: Karel Köcher a další  

Přístupnost: přístupný 

Formát: DCP a DVD

Režie: Jakub Wagner   

Námět: Jakub Wagner, Jan Hejkal

Scénář: Vladimír Ševela, Richard Malatinský, Jakub Wagner

Kamera: Viktor Smutný                       

Střih: Šimon Hájek                  

Zvuk: Richard Müller

Hudba: Ondřej Anděra

Distribuční premiéra: 29. září 2016

http://www.facebook.com/rinofilm 

Publikováno 08. 09. 2016 v rubrice Film