Ester Geislerová v jedné z hlavních rolí finsko-českého dramatu Mona

V těchto dnech právě vzniká ve Finsku i v České republice nový celovečerní film Mona. V jedné z hlavních rolí se představí herečka Ester Geislerová. Režisérem filmu je Jukka-Pekka Valkeapää, jehož předchozí filmy uspěly na mnoha zahraničních festivalech a zabodovaly i v tuzemských kinech. Za českou stranu film koprodukuje společnost Bionaut Vratislava Šlajera, která se kromě filmové produkce věnuje i televizním seriálům, v poslední době například Dáma a král, Mamon či Svět pod hlavou. Film Mona bude dokončen letos na podzim, v kinech bude uveden v roce 2019.

Hlavní hrdina filmu, jehož hraje rodák z Helsinek Pekka Strang, přišel při tragické události během prázdninového pobytu u jezera o ženu. Tato tragédie, která se navíc odehrála před zraky jejich malé dcerky, Juhu neustále pronásleduje a nedá mu spát. Setkání s Monou v tetovacím salónu však všechno změní.

„Nejen, že jsme byli okouzleni předchozími snímky autora, ale Mona je přesně ten projekt, který kombinuje tajemno, napětí, drama a zároveň jednoduchý lidský příběh, což je to, co chceme v českém filmu dělat. Podílet se na ambiciózním mezinárodním projektu, zapojit do něj místní postprodukční firmy a postavit část štábu je pro nás nedocenitelnou zkušeností," říká ke spolupráci na mezinárodním projektu producent Vratislav Šlajer.

Čeští diváci mohli filmy finského režiséra J.-P. Valkeapää vidět na Dnech evropského filmu nebo na festivalu v Karlových Varech. Pochází z Porvoo nedaleko Helsinek, kde film vystudoval. V roce 2005 byl vybrán do prestižního programu Résidence du Festival při festivalu v Cannes, aby zde pracoval na vývoji svého debutu Visitor (v ČR pod názvem Cizinec). Ten byl v roce 2008 premiérově uveden na festivalu v Benátkách. Film byl také oceněn na festivalu v Göteborgu. Autorův druhý film They Have Escaped (v ČR pod názvem Uprchlíci) byl opět v premiéře uveden v Benátkách a následně na festivalu v Torontu. Získal i čtyři finské filmové ceny Jussi včetně ceny za režii a nejlepší finský film roku. O svém posledním filmovém projektu Mona režisér a zároveň autor scénáře Valkeapää říká: „Chci příběh bolestné ztráty a znovunalezení sebe sama natočit co nejvíce filmovými prostředky. Jde mi hlavně o atmosféru, aby se divák do mých postav dokázal vcítit, aby přeskočily emoce. I proto jsem si vybral Ester Geislerovou nebo českého hudebníka Michala Nejtka. Oba do této koncepce perfektně sedí".

Kromě Ester Geislerové, která se představí v roli Juhovy ženy, se na filmu podílí hudební skladatel Michal Nejtek, zvukové studio Soundsquare a postprodukční studio Kredenc. Vedoucím produkce za českou společnost Bionaut je Danny Holman. Hlavním producentem je finská společnost Helsinki Films, která má na kontě mimo jiné i u nás uvedený úspěšný titul Tom of Finland, ve kterém ztvárnil hlavní roli právě představitel Juhy z filmu Mona Pekka Strang.

Mona

Producenti: Helsinki Films (Finsko), Tasse Film (Lotyšsko), Bionaut (ČR)

Režie a scénář: J.-P. Valkeapää

Kamera: Pietari Peltola

Architekt: Kaisa Mäkinen

Hudba: Michal Nejtek

Hrají: Pekka Strang, Ilona Huhta, Ester Geislerová, Jani Volanen, Iiris Anttila, Ona Airola, Samuel Shipway a další

Publikováno 18. 09. 2018 v rubrice Film