Na Cenu Pavla Kouteckého je letos nominováno pět celovečerních dokumentů včetně Mallory a Ameriky

Do nominací na prestižní Cenu Pavla Kouteckého se letos dostalo pět celovečerních dokumentárních filmů a zcela nově porota ocení i jeden z pěti nominovaných krátkých filmů. Chce tak vyjít vstříc trendu, kdy své filmy na Cenu Pavla Kouteckého přihlašují i autoři či producenti krátkých snímků, které by i přes své zajímavé zpracování jinak těžko konkurovaly celovečerním dokumentům.

 

 

Finále jubilejního 10. ročníku bude patřit těmto tvůrcům a filmům: Giladu Baramovi s filmem Koudelka fotografuje Svatou Zemi, Kristýně Bartošové se snímkem Nebezpečný svět Rajka Dolečka, Heleně Třeštíkové a její Mallory, Janu Foukalovi a filmu Amerika a Vitaly Manskymu s jeho dokumentem V paprscích slunce. V kategorii krátkých dokumentárních filmů byly nominovány snímky Strip Kateřiny Turečkové, Kohoutková Veroniky Liškové, Co dělat, když vlaky projíždí Karla Friise Forchhammera, Království banánových krabic Jana Vondráčka a Všechno skončí v jedné bedně režisérky Alžběty Kovandové.

 

Organizátoři ceny promítnou veřejnosti všechny nominované filmy v rámci projekcí Ceny Pavla Kouteckého 3. a 4. června v kině Světozor a 6. a 7. června v Letenských sadech v Praze. Filmy bude možné zhlédnout také 31. května v kavárně Prostě kafe ve Vršovicích, 7. června v Tiskárně na vzduchu ve Stromovce nebo 8. června v Containallu pod Stalinem a v rámci regionálních projekcí v Plzni, Lánech, Broumově a Třebíči. Jako každý rok i letos proběhne netradiční ochutnávka filmů režiséra Pavla Kouteckého, který by se letos v červnu dožil šedesáti let. Fanoušci filmu a architektury budou moci zhlédnout dvě speciální venkovní projekce Kouteckého dokumentu Drahý Mistře - Josip Plečnik, architekt Pražského hradu o slovinském architektovi a urbanistovi. Ty se uskuteční přímo v reálném prostředí jeho architektonických děl. Ve čtvrtek 2. června se bude od 21.30 hodin promítat v prostorách Jižních zahrad Pražského hradu, před projekcí se bude možné zúčastnit komentované prohlídky zahrad. Vstupenky v ceně 150 korun lze zakoupit v Divadle Archa a na www.goout.cz. Na komentovanou procházku zahradami je třeba se registrovat na plecnikzahrady@seznam.cz , vstupné je 50 korun. V úterý 7. června od 21.30 hodin proběhne zdarma druhá projekce na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze u Plečnikova kostela Nejsvětějšího Srdce Páně spojená s prohlídkou kostela, zájemci se mohou registrovat na plecnikkostel@seznam.cz.

  

V letošní porotě zasedají režisér Saša Gedeon spolu se scenáristkou Barbarou Stehlíkovou, sochař a přítel Pavla Kouteckého Čestmír Suška, divadelní režisérka Jana Svobodová, mediální analytik Milan Kruml a Ondřej Moravec z festivalu Jeden svět. Porota letos vybírala z celkem 123 přihlášených filmů vyrobených v české produkci nebo koprodukci za dané období v uplynulém roce, vloni jich bylo 105. Cena Pavla Kouteckého je spojená s finanční odměnou 100 tisíc korun pro režiséra celovečerního vítězného snímku. Partnerem této ceny je Nadační fond Avast. Režisér oceněného krátkého filmu obdrží 20 tisíc korun, partnerem tohoto ocenění je Nadační fond FAMU.

 

Nominovaný dokument Koudelka fotografuje Svatou Zemi režiséra Gilada Barama je intimním a neopakovatelným svědectvím tvůrčího procesu tohoto významného fotografa 20. století, Nebezpečný svět Rajka Dolečka v režii Kristýny Bartošové zase hledá recept na život těla i duše u srbského nacionalisty a přítele Ratka Mladiče a odvážně překračuje předsudky a ideologie. Ve snímku Mallory Helena Třeštíková ukazuje, že ani zdánlivě beznadějný osud drogově závislé ženy nemusí mít konečnou uprostřed cesty, Amerika Jana Foukala sleduje cestu Čechokanaďanky Báry a nadšeného muzikanta Honzy do země svobody, kde kulisou je jen les, oheň a širé nebe, a zároveň nahlíží do života současných trampů. Ve snímku V paprscích slunce se Vitaly Mansky pokouší přiblížit život mladé pchjongjangské rodiny v průběhu jednoho roku.

 

Slavnostní vyhlášení vítěze Ceny Pavla Kouteckého proběhne ve čtvrtek 9. června od 19 hodin v Divadle Archa. Tento večer je otevřen veřejnosti a je možné si na něj zakoupit lístek na pokladně Divadla Archa. Režiséry slavnostního večera, na kterém budou představeny všechny nominované snímky a který uzavře projekce vítězného filmu, jsou Jana Svobodová a Jiří Zeman

 

Letos uplynulo 10 let od okamžiku, kdy při natáčení v Praze tragicky zahynul jeden z nejvýraznějších českých filmařů Pavel Koutecký. Zemřel v nedožitých padesáti letech, při natáčení svého nového filmu. Byl jedním z nejosobitějších dokumentaristů, premiéry svého nejznámějšího filmu Občan Havel se už nedožil. Jeho přátelé a kolegové v čele s producentkou Jarmilou Polákovou ze společnosti Film & Sociologie, Igorem Blaževičem z festivalu Jeden svět a Ondřejem Hrabem z Divadla Archa krátce po jeho smrti založili Cenu Pavla Kouteckého. „S Pavlem Kouteckým jsme v Divadle Archa spolupracovali po mnoho let. Vytvořil filmové dokumenty o vzniku neobvyklých divadelních představení, ať už to bylo v Jižní Africe nebo v uprchlickém táboře na severu Čech," vzpomíná spoluorganizátor Ceny Pavla Kouteckého a ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab „Když v roce 2006 tragicky zahynul, zdálo se, že na naší filmové scéně zůstává mezera, kterou nebude snadno zaplnit. Proto se Divadlo Archa, Film & Sociologie a festival Jeden Svět dohodli, že společně založí Cenu Pavla Kouteckého, která bude věnována filmovým počinům, které nám zprostředkovávají pohled na svět s uměleckým zaujetím, skromností a empatií," uzavírá Hrab. Cena spojená se jménem Kouteckého je udělována jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. Cenu v minulých letech převzali režiséři Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám spolu s Tomášem Bojarem, Bára Kopecká a Jana Ševčíková. 

 

 

Publikováno 12. 05. 2016 v rubrice Film