Nekonečný závod s životem, rychlá auta i láska z mládí

Odhodlaný padesátník Jaroslav z Moravy má v životě dvě vášně - rychlá auta a školní lásku Jitku. Služebně nejstarší autokrosová řidička v Čechách vrátila Jaroslavovi po zpackaném manželství naději a chuť jít dál. Režisér Miro Remo ve svém koprodukčním česko-slovenském dokumentu Láska pod kapotou leckdy s vtipným nadhledem zachycuje kromě zabahněných zatáček osobní zápas člověka v současném světě. Organizátory festivalu v Karlových Varech zaujal film natolik, že bude uveden v Hlavní soutěži. Do českých kin vstoupí 16. září, distributorem je Aerofilms. Trailer: https://youtu.be/RPIZeqWSbiE

Láska pod kapotou pracuje výhradně s reálnými situacemi. Příběh z moravsko-slovenského pohraničí, kterému nechybí humor ani drama, tak předkládá skutečné obrazy ze života Jaroslava a Jitky, kteří velkou část svého života rozmělnili řadou nesprávných rozhodnutí. Naději hledají v životním reparátu. Třetí zásadní postavou filmu je Jaroslavova matka Jiřina. A nelze nezmínit v některých scénách stále přítomné hejno much.

Přestože sportovní klání, pokus o výhru titulu Karpatského autokrosového poháru a závodní auta, která hlavní hrdina Jaroslav jako mechanik neustále vylepšuje, jsou jen kulisou pro skutečný „závod života", tvůrci zachytili často na mnoho kamer řadu velmi silných momentů, při kterých šlo na tratích doslova o život. Miro Remo vystudoval režii dokumentu na VŠMU, působí i jako scenárista a kameraman. Jeho studentský film Arsy-Versy obdržel více než tři desítky ocenění, celovečerní debut Comeback byl uvedený na karlovarském festivalu, stejně jako dokument Richard Müller: Nepoznaný. Známý je i jeho kritický laděný snímek Cooltúra. 

Producenty filmu Láska pod kapotou jsou Vít Janeček (D1film) a Miro Remo (Arsy-Versy), koproducenty Česká televize a RTVS. Film Láska pod kapotou byl podpořen Státním fondem kinematografie a Audiovizuálním fondem (SR).

Publikováno 19. 08. 2021 v rubrice Film