Popularita audioseriálů roste, premiéry mají Anatomie strachu a Terapie sdílením

Producentská společnost Bionaut, v rámci sekce Audionaut zaměřené na audioprodukci, přichází se dvěma novými audioseriály. Prvním je dlouho očekávaná Anatomie strachu od režisérů Brit Jensen a Jiřího Slavičínského, druhým je Terapie sdílením Ester Geislerové a Josefiny Bakošové režírovaná Johanou Ožvold. V ní populární průvodkyně peripetiemi vztahové online komunikace na sociálních sítích vystupují v dokumentárně-publicistické poloze. Oba audioseriály budou od 1. prosince k dispozici exkluzivně prostřednictvím webu i nové aplikace Audiotéka.

Tvůrci z Bionautu se věnují seriálové tvorbě přes dvacet let, pro televize to byly Mamon, Svět pod hlavou či Dáma a král. Nedávno byli oceněni za internetový seriál #martyisdead mezinárodní cenou Emmy ve světě přezdívanou jako televizní Oscar. Audionaut letos úspěšně odpremiéroval i true-crime audioseriál Pohřešovaná režiséra Petra Hátleho, snaží se zaujmout silnými příběhy, špičkovým zvukovým designem a účastí renomovaných dramaturgů, sounddesignérů či režisérů.

„A čeho se bojíš ty?" Tak zní úvod audioseriálu Anatomie strachu v Česku žijící dánské dokumentaristky Jensen známé díky krimi audioseriálu Matematika zločinu a spoluautora Slavičínského. Ti v pěti intimních mikrohororech, z nichž každý má do patnácti minut, představují autentické příběhy, které jdou až na dřeň lidského strachu. Tvůrci zaznamenávají strach lidí o život, z opuštění či třeba z pocitu zodpovědnosti za neekologické hromadění odpadků, které lidstvo denně produkuje. Na Anatomii strachu spolupracoval zvukový umělec Martin Ožvold.

Tématem virtuální komunikace v rámci milostných a partnerských vztahů a to i v době pandemie se zabývají v audioseriálu Terapie sdílením režisérka Johana Ožvold a v tomto případě Brit Jensen coby dramaturgyně. Ester Geislerová a Josefina Bakošová provádějí třemi díly na téma rozchod versus zamilovanost přes sms, body shaming či forma jazyka a užití emotikonů ve vztahové komunikaci. V třicetiminutových dílech vystupují jako hosté terapeut Honza Vojtkofitness trenér a publicista Kamil Fila či jazykovědec Karel Oliva. Audioseriálová podoba je nejnovější variantou Terapie sdílením po fenoménu odstartovaném na sociálních sítích či knižní podobě, interaktivních přednáškách a hraném seriálu uváděném od října na Mall.tv.

Pět dílu Anatomie strachu, první díl Terapie sdíleném a osm dílů seriálu Pohřešovaná je už nyní dostupných na Audiotéce https://web.audioteka.com/cz/audionaut.html.

Publikováno 01. 12. 2020 v rubrice Film