Pražská premiéra docu-fiction Bo Hai 8. listopadu v Kasárnách Karlín nabídne kulturní i gastronomické zážitky

Film režiséra a scenáristy Dužana Duonga Bo Hai se po úspěšné světové premiéře na MFDF Ji.hlava 2017 poprvé představí pražskému publiku. Stane se tak 8. listopadu v Kasárnách Karlín v rámci stylového komponovaného večera. Od 19 hodin prostory Kasáren Karlín zaplní food festival s ochutnávkami specialit vietnamské kuchyně či prezentace úspěšných členů generace mladých „českých" Vietnamců - například studentka Sabina Nguyenová, vítězka soutěže organizace Člověk v tísni Hledá se LeaDr., představí svůj projekt Na mamuta! Premiérové uvedení docu-fiction Bo Hai naváže na projekci animovaného dokumentu Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen. Unikátní večer zakončí afterparty, o hudební kulisu se postará DJ KREUZ a jeho mixy Hip Hop, R´n´B, Funky, Dubstep a dalších stylů. Po pražské premiéře Bo Hai uvede Mezinárodní filmový festival Cottbus, který se specializuje na východoevropský a středoevropský film.

 

Předprodej vstupenek na Pražskou premiéru filmu Bo Hai: https://goout.net/cs/jine-akce/prazska-premiera-filmu-bo-hai/lvalc/#"T":"2017-11-08T19:00:00

O filmu Bo Hai 

Šestadvacetiminutová docu-fiction Bo Hai režiséra a scenáristy Dužana Duonga přibližuje vztah starší generace Vietnamců s jejich dětmi. Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky, začali zde podnikat a rozhodli se obětovat celý svůj život, aby mohli finančně zajistit svoji rodinu. Vietnamci, kteří se tady narodili nebo se sem přestěhovali ve velmi útlém věku, se zcela integrovali - vychovaly je české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří velmi špatně česky, jejich děti zas špatně vietnamsky a často neumí ani psát nebo číst v jazyce svých rodičů. Jak chcete předat kulturu, když nemáte společný jazyk? „Natočil jsem film Bo Hai, protože chci, aby nám Češi víc rozuměli," říká Dužan Duong.

O filmu Malá

Režisérka Diana Cam Van Nguyen ve svém filmu Malá vypráví příběh holčičky Rong, která je v Česku cizinkou. Během svého dětství se dostává do různých situací spojených s tím, že pochází z Vietnamu a vypadá jinak než ostatní děti. Rong je zamlklá a čas tráví se svou rybičkou. Jak Rong roste, získává nadhled a sebevědomí. Dospívá tak až do věku, kdy i své mladší sestře může pomoct se starostmi, které sama prožívala - učit ji, že jiná není špatná. Okolnosti ovšem donutí rodinu odjet zpátky do Vietnamu a Rong se musí rozhodnout, zda zůstane v Česku, kde si vybudovala zázemí, nebo odjede se svou rodinou do „cizí" rodné země.

Publikováno 06. 11. 2017 v rubrice Film