První podání podruhé - European Film Promotion a MFF Karlovy Vary opět představí nadějné mladé filmové režiséry

Nová generace mladých filmařů dostane příležitost oslnit mezinárodní filmový svět. Deset studentů a absolventů filmových škol bylo evropskou organizací European Film Promotion (EFP) vybráno do druhého ročníku programu První podání, který je součástí 51. MFF Karlovy Vary (1. - 9. 7. 2016). V těsné spolupráci s festivalem představí EFP divákům, odborné veřejnosti a novinářům mladé režiséry a jejich filmy - během dvou festivalových dnů 4. a 5. července je na programu 10 premiér (4 mezinárodní a 6 českých), zakončených setkáním studentů s předními filmovými profesionály. Iniciativa EFP je podporována programem EU Kreativní Evropa - Média a příslušnými členy EFP.

Účastníci Prvního podání byli nominováni členskými organizacemi EFP na základě umělecké kvality, obsahu a mezinárodního přesahu jejich filmů. MFF KV vybral finalisty z 26 přihlášených. Noví reprezentanti mají už v této chvíli na kontě řadu úspěchů: Švýcarka Julia Furer obdržela za dokument Julian několik ocenění, včetně ceny za Nejlepší dokument na festivalech v Londýně a Spojených státech. Rumunka Roxana Stroe byla oceněna za svůj film Noc v Tokoriki speciální cenou za Nejlepší krátký film na letošním Berlinále v sekci Generation 14plus. K vítězům patří i Davit Pirtskhalava z Gruzie, jeho režijní debut Otec byl oceněn prestižním Zlatým leopardem zítřka za Nejlepší mezinárodní krátký film na Filmovém festivalu v Locarnu 2015.

 

Tito nováčci následují velmi úspěšnou skupinu loňských účastníků, jejichž filmová díla vzbudila zvláštní pozornost díky rozsáhlé medializaci Prvního podání a kontaktům navázaným během festivalu. Martin Schweighofer, prezident EFP a výkonný ředitel AFC Austrian Films, popisuje sekci slovy: „První podání, které je zaštitováno EFP, je především o zachycení záblesku budoucnosti evropského filmového průmyslu. Loňský výběr filmů byl výjimečný, snímky vzbudily rozruch na mnoha mezinárodních festivalech, vyhrála spoustu ocenění a jeden dokonce dosáhl i na nominaci na Oscara. Druhý ročník Prvního podání tedy rozhodně patří mezi naše nejzajímavější aktivity a já doufám, že z něj budete nadšeni!"

 

MFF Karlovy Vary, patřící mezi nejstarší filmové festivaly kategorie A s pověstí neúnavného podporovatele mladé kinematografie, je pro EFP ideálním místem, kde mohou mladí filmoví profesionálové navázat kontakty na mezinárodní úrovni. Umělecký ředitel MFF KV Karel Och, zodpovědný za finální výběr nominovaných filmů, dodává: „Zahajovací ročník Prvního podání byl jednou z nejúspěšnějších akcí na loňském MFF KV. Jsme nadšeni z pokračování naší spolupráce s EFP a společnými silami pracujeme na tom, abychom těmto talentovaným filmařům umožnili setkání s filmovými profesionály a zasvěceným publikem."

 

 

Seznam nominovaných filmů a jejich režisérů v sekci První podání:

  

Člen EFP podle země

Režisér

Anglický název

Český název

Filmová škola

AFC Austrian Films

Maria Luz Olivares Capelle

Forest Of Echoes

Les ozvěn

Filmakademie Wien

Belgium

Flanders Image

Karen Vázquez Guadarrama

Flower of a Thousand Colours

Květina tisíce barev

KASK School of Arts

Croatian Audiovisual Centre

Tonći Gaćina

Tourism!

Turistika!

Academy of Dramatic Art, Zagreb

 

Georgian National Film Center

Davit Pirtskhalava

Father

Otec

Artschool Royal District Theater

German Films

Clemens Pichler

Diorama

Dioráma

University of Television and Film in Munich

Norwegian Film Institute

Rebecca Figenschau

Elephant skin

Hroší kůže

Westerdals

Oslo School of Arts

Polish Film Institute

Klara Kochańska

Tenants

Nájemnice

The Polish National Film, Television and Theatre School in Lodz

Romanian Film Promotion

Roxana Stroe

A Night in Tokoriki

Noc v Tokoriki

The National University of Theatre and Cinema "I. L. Caragiale"

The Swedish Film Institute

Ahmed Abdullahi

Francis

Francis

Stockholm Academy of Dramatic Arts

Swiss Films

Julia Furer

Julian

Julian

Lucerne University of Applied Sciences and Arts

 

Partnery sekce První podání 2016 jsou Sundance Channel a Nespresso.

 

Rozhovory s účastníky letošního ročníku Prvního podání budou zveřejněny na stránkách mediálních partnerů EFP: Nisi masa (tbc), Fred Film Radio (tbc), Film New Europe, World of Young Cinema (tbc).

 

Členové EFP, kteří podporují letošní program: AFC Austrian Films, Croatian Audiovisual Centre, Flanders Image, German Films, Georgian National Film Center, Norwegian Film Institute, Polish Film Institute, Romanian Film Promotion, Swedish Film Institute and Swiss Films. 

 

Publikováno 03. 05. 2016 v rubrice Film