Romance Marťanské lodě bude poprvé k vidění v soutěži na festivalu v Karlových Varech

První celovečerní hraný film režiséra a muzikanta Jana Foukala Marťanské lodě si odbyde svoji světovou premiéru 23. srpna na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary v soutěžní sekci Na Východ od Západu. Jan Foukal je známý i v hudebním světě pod pseudonymem Johannes Benz, muzika stála i v jádru jeho předchozího filmu - dokumentu Amerika. Ten byl v roce 2015 vybrán na festival v Karlových Varech do soutěže dokumentů. V hlavních rolích jeho novému snímku, filmové romance Marťanské lodě,  se představí herečka Eliška Křenková a frontman kapely Květy Martin KyšperskýTrailer: https://youtu.be/lWgig3fr1sw

Režisér Foukal divákům předkládá příběh osudového setkání hudebníka a psycholožky a vypráví o tom, jaké to je,  když se stane něco „velkého". Příběh jak z hollywoodské romance se natáčel v atraktivních kulisách města Brna a vznikal i v Norsku, konkrétně na malém ostrově Stromtangen.

Inspirací pro vznik tohoto filmu se stala kniha básní Marťanské lodě Aleny Černé a Martina E. Kyšperského. Sbírka básní zaujala producenty Silvii Michajlovou a Ondřeje Zimu ze společnosti Film Kolektiv natolik, že nechali podle námětu Martina Kyšperského vzniknout stejnojmennému scénáři k celovečernímu filmu. Kyšperský souhlasil a sepsal pro ně své vzpomínky. Scénář Marťanských lodí napsal Zdeněk Jecelín, spolupracoval na něm i režisér Jan Foukal. Kameramanem je Jan Šuster, architektem Ondřej Lipenskýa kostýmním výtvarníkem Ivan Stekla.

Na hlavní mužskou roli byl sice vypsán casting, rozhodla ale muzikantská autenticita. Navíc Martin Kyšperský měl už předchozí zkušenosti z několika epizodních rolí v českých seriálech a filmech. Mezi oběma hlavními protagonisty na plátně vládne velmi znatelná chemie,  jež podle režiséra Foukala spolu s citlivým pohledem a propracovaným vizuálním konceptem kameramana Jana Šustera vytvořila na plátně mimořádné napětí i soulad. To potvrzuje i představitelka hlavní role Eliška Křenková. Ve filmu dále hrají Jan Strejcovský, Anita Krausová, Agáta Kryštůfková či Pavel Zatloukal a vystupuje v něm i brněnská písničkářka Nikola Mucha.

Producenty snímku Marťanské lodě jsou Silvie Michajlova a Ondřej Zima ze společnosti Film Kolektiv, kteří se podíleli například na filmech Kobry a užovky, Učitelka, Král Vánoc, Amundsen nebo Poslední aristokratka či na seriálech Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Trpaslík nebo Zkáza Dejvického divadla. Koproducentem filmu je Česká televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček) a norská společnost Storm Films. Film vznikl za finanční podpory Státního fondu kinematografie a Jihomoravského filmového fondu ve spolupráci s Brno Film Office. Do českých kin uvede Marťanské lodě 16. září 2021 společnost Falcon.

Publikováno 12. 08. 2021 v rubrice Film