Šarlatán stále láká diváky do kin

Nejnovější snímek režisérky Agnieszky Holland Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli vstoupil do tuzemských kin 20. srpna a během prvního víkendu, který bývá signálním indikátorem diváckého zájmu, zaznamenal rekordní návštěvnost 62 955 lidí.Životopisné drama inspirované skutečnými osudy kontroverzního léčitele Jana Mikoláška si dosud nenechalo ujít 180 512 diváků, což je v době, kdy mnozí z obav z šíření nemoci covid-19 dávají přednost jiné zábavě, mimořádný úspěch! Tvůrci Šarlatána věří, že návštěvnost dále poroste a příznivci českého filmu tak podpoří kulturní segment, který současná koronavirová krize zasáhla drtivou silou.

„Musíme přiznat, že nás návštěvnost a zájem diváků o film po celé republice velmi příjemně překvapil.  Moc nás těší, že si diváci Šarlatána oblíbili a jsme šťastní z toho, jak pozitivně jej přijali a stále na něj chodí do kin. Dostáváme spousty krásných a milých reakcí a hlavně  nových informací od lidí, kteří se s panem Mikoláškem znali a léčil  je anebo někoho z jejich rodiny. Je opravdu dechberoucí, jak jeden člověk dokázal ovlivnit v dobrém slova smyslu životy tolika lidí po celém Československu," konstatovala Šárka Cimbalová, producentka filmu Šarlatán.

Film Šarlatán vyrobila společnost Marlene Film Production producentky Šárky Cimbalové. Českým distributorem je společnost CinemArt, o světovou distribuci se stará Films Boutique. O nejnovější počin režisérky Agnieszky Holland, který měl zdařilou světovou  premiéru 27. února na Berlinale, je zájem nejen doma, ale i v zahraničí. V současné době už byl Šarlatán prodán do Francie, Španělska, Itálie, Austrálie, Izraele, Turecka, Německa, Rakouska, Bulharska, Maďarska, Islandu, Latinské Ameriky a dalších zemí.

Evropská filmová akademie  zařadila Šarlatána do úzké nominace na letošní Evropské filmové ceny. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni v prosinci.

 

Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým.

Publikováno 10. 09. 2020 v rubrice Film