ŽIVOT NA ŠPIČKÁCH – slavnostní premiéra dokumentu ze zákulisí života prvních sólistek Baletu ND 6. 3. na Nové scéně

Dvanáctiminutový umělecký dokument ŽIVOT NA ŠPIČKÁCH nevšední formou nahlíží do zákulisí života prvních sólistek Baletu Národního divadla - Nikoly Márové, Aliny Nanu, Terezy Podařilové, Miho Ogimoto a Andreji Kramešové. Divákům bude poprvé slavnostně představen 6. března od 17.00 na Nové scéně Národního divadla.

Autorka filmu Tereza Bílá a kameraman a režisér Igor Zacharov zprostředkovávají intimní pohled na každodenní práci prvních sólistek, která je plná tvrdé dřiny, odříkání, ale i velkých emocí. Tanec totiž není jen úžasná práce nohou nebo brilantně zvládnutá technika, ale vyžaduje eleganci, disciplínu, pevnou vůli, píli, muzikalitu a hlavně velké srdce. „Kde není srdce, není umění," řekla slavná ruská primabalerína Anna Pavlovová. Ano, to je právě ten magický moment, který promění tanečnici v primabalerínu, to je ta alchymistická proměna olova ve zlato. To vše v sobě mají naše umělkyně, ženy, které dosáhly pomyslného vrcholu na cestě k baletnímu mistrovství.

 „První myšlenka na dokumentární snímek ŽIVOT NA ŠPIČKÁCH vznikla v mé hlavě asi před 5 lety v Londýně. Balet a umělecký tanec pro mě v tu dobu znamenal tajemný a neodhalený svět, jehož zákulisí mě přitahovalo a vyzývalo k pochopení. Zjistila jsem také, jak velkou váhu mají pro baletky špičky, které jsou jejich nástrojem a nástavbou těla. Špičky, jak říká Tereza Podařilová, v sobě drží osud celého představení, a pokud jsou špatně připravené, mohou mít i fatální dopad. Při přípravách na natáčení mi bylo opravdu velkou ctí se setkat s Terezou, Nikolou, Miho, Andreou a Alinou, primabalerínami Národního divadla, strávit s nimi čas,  mluvit s nimi o jejich životě a vztahu k baletu, pozorovat je při tréninku a v zákulisí. Tento svět má nesmírné kouzlo a přenesl mě do jiné dimenze. Jejich píle, disciplína, láska k tanci a k této profesi je velice silná. Ony samy jsou silné a křehké zároveň,"  říká Tereza Bílá.

Film ŽIVOT NA ŠPIČKÁCH vznikl za finanční podpory Mecenášského klubu ND, dále za podpory Mac Cosmetics CZ SK a Panavision Prague.  

 

Kontakty

 

Národní divadlo - balet:

Helena Bartlová, P.R. Baletu, 224 902 527, h.bartlova@narodni-divadlo.cz

http://www.facebook.com/ndbalet

www.narodni-divadlo.cz

 

 

Publikováno 28. 02. 2018 v rubrice Film