HOLEČEK & MARCEL PROJECT

Po první ochutnávce v podobě sugestivního klipu k titulní skladbě Light Up Your Fire se příznivci blues, hard i jižanského rocku a prvotřídních muzikantských výkonů mohou v pátek 8. dubna těšit na vydání albového debutu ambiciózního Holeček & Marcel ProjectSpolečný počin Jana Holečka (mj. Livin Free, Flamengo reunion session či Luboš Andršt) a Pavla Marcela (např. Pumpa, Skinny Molly nebo Michal Prokop & Framus Five), tedy na domácí rockové scéně velmi dobře zavedených hudebníků s bohatou historií a skvělým renomé, nabídne jak autorské skladby, tak i několik vítaně neočekávaných coververzí a zajímavé hosty! Vydání alba podpoří Holeček & Marcel Project koncertním turné, které vyvrcholí křtem 23. 6. v pražské Malostranské besedě.

Nápad věnovat polovinu alba cover verzím může být v dnešní době překvapivý, nicméně i s ohledem na koncertní repertoár Holeček & Marcel Project to má v případě Light Up Your Fire jasnou logiku. Navíc vybrané skladby, konkrétně Gallows Pole (Jimmy Page, Robert Plant / tradicionál), Wild World(Cat Stevens), Afterwards (Van Der Graaf Generator), Scarborough Fair (Paul Simon, Art Garfunkel / tradicionál) a Say It Ain't So, Joe (Murray Head) rozhodně nepatří do kategorie věčných odrhovaček, jejich pojetí i aranže hýří originalitou a pro posluchače skýtají řadu překvapivých momentů.

Když pak přijde na autorské skladby, které jsou na albu celkem čtyři, rozdělili si je Holeček a Marcel v poměru 3:1. „Moje věci jsou poměrně aktuální, maximálně rok až dva staré, a kopírují události, které se dějí kolem nás.  Titulní Light Up Your Fire nese silný podtext, vyzývající k omezení vlivu ideologií, ať už politických nebo náboženských, ve prospěch vlastní svobodné životní cesty.  Circles a Nothing´s Gonna Bring Us Down jsou věnovány kamarádům, co odešli na poslední cestu. Zejména Lubošovi Andrštovi," říká o svých písních Jan Holeček a Pavel Marcel ke své pecce The Beast, která je otvírákem celého alba, dodává: Je to jižanská nářezovka, vzniklá během nočního cvičení a domyšlená později. Textově je to všechno Honzův svět, jeho texty baví a jdou mu. Je dobře, že se takhle doplňujeme."

Fungující vzájemná symbióza a chemie je z nahrávky jasně cítit. Sluší se však zmínit, že svým dílem k ní přispěli i hosté, kterými jsou Radek Krampl (vibrafon), Petr Dvorský (kontrabas), Matěj Ptaszek (harmonika), Standa Hörner (baskytara) a v neposlední řadě Jiří ‚Zelí' Zelenka (bicí). 

Během nadcházejících dnů a týdnů Holeček & Marcel Project album představí také naživo na Light Up Your Fire Tour. V jeho rámci jsou v plánu jak koncerty pouze v akustickém duu, tak vystoupení „s celou ‚elektrickou' kapelou". Pomyslným vrcholem turné bude slavnostní křest novinky, který proběhne 23. 6. v Malostranské besedě v Praze, na němž se představí i všichni výše zmínění hosté. Přesný rozpis koncertů a další informace najdete zde https://www.agenturamachackova.cz/koncerty/ a také na oficiální facebookové stránce www.facebook.com/HolecekMarcel.

Publikováno 07. 04. 2022 v rubrice Hudba