RADŮZA VYDÁVÁ ALBUM KUPŘEDU PLOUT

Kupředu plout je dílo, které napsala Radůza speciálně na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu a uskutečnilo se ve společném koncertním provedení oblíbené písničkářky, její doprovodné kapely a SOČRu pod dirigentskou taktovkou Jana Kučery 3. 12. 2018 ve Foru Karlín v Praze. Na CD i v digitálních formátech vychází u Supraphonu 30. 10. 2020.

Tento netradiční formou výjimečný hudební projekt zpracovává osud Anity Garibaldi, která je v Latinské Americe a v Itálii velmi populární hrdinkou. Celý příběh sleduje Anitinu pouť z rodné Brazílie až do Itálie, kde se se svým mužem zapojila do hnutí italského risorgimenta a spolu s ním usilovala o sjednocení Itálie. „V příběhu této výjimečné ženy, jež je v Itálii a Latinské Americe zvána Hrdinka dvou světů, jsem se zaměřila na její vztah s Garibaldim, vyprávěný očima sotva dospělého mladíka, který ji platonicky miloval. Spíše než politickou situaci Itálie v polovině 19. století a risorgimento řeším vztah dvou lidí na pozadí historických událostí. I její vztah s Garibaldim je totiž předmětem legend, které o Anitě kolují, a myslím, že stojí za přiblížení českému publiku. Také mě zajímá zamýšlet se nad tím, jak žili obyčejní i výjimeční lidé ve výjimečných časech," uvedla Radůza.

Písničkářka Radůza zvolila pro tento námět hudební ztvárnění nejvíce se blížící melodramu. Koncertní záznam tak obsahuje její původní a dříve nevydané písničky, některé zazní samostatně či s její kapelou, kterou tvoří kytarista Josef Štěpánek a perkusista Miloš Dvořáček, ale i s doprovodem symfonického orchestru. Celým hudebním dílem posluchače provází hlas herce Miloše Stránského. 

„Radůze se neobyčejně povedlo spojení hudby a slova v silném příběhu o životní lásce. Člověk neměl ani na chvilku čas vydechnout. Napjatě jsem sledoval každý takt jejích písní, či v nitru rezonující slova Miloše Stránského," prozradil Jakub Čížek, ředitel SOČRu. 

„Nebyla to moje první zkušenost s orchestrem. Tento projekt byl výjimečný proto, že jsem napsala celovečerní program speciálně pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Dirigentem byl můj spolužák z konzervatoře Jan Kučera a i v orchestru bylo hodně mých spolužáků, takže na mě byli hodní a já jsem se cítila dobře, což je na finálním výsledku znát," ještě dodává s úsměvem Radůza k právě vydávanému albu, které výmluvně pojmenovala Kupředu plout a vyjde v pátek 30. 10. 2020 na CD i ve všech digitálních formátech.    

TEASER:  https://youtu.be/AYh4kLA9dsU

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=lWL4hoKPbj4&feature=youtu.be

MULTILINK: https://lnk.to/RaduzaKupreduPlout

Publikováno 26. 10. 2020 v rubrice Hudba