Spanilá jízda bubeníků dorazí v neděli do Lucerna Music Baru

V pátek 14. října odstartoval v podhůří Jizerských hor v pořadí 15. Slet bubeníků, který se představí v neděli 23. října také v pražském Lucerna Music Baru. Letošní podtitul „Ktož sú boží bubeníci" láká na kombinaci gregoriánského či husitského chorálu, doprovázenou rytmicky přesnou palbou bicích souprav a dalších perkusí. Novou posilou letošního Sletu je zpěvák a bubeník Tata Bojs Milan Cajs.  

Poněkud atypický ansámbl vystoupí v čele s Pavlem Fajtem a dále s Pavlem Koudelkou, Milošem Vacíkem, Tomášem Reindlem a novou posilou Sletové letky - leaderem Tata Bojs Milanem Caisem. Spojení mezi dávnou hudební řečí a současným světem plným dynamiky a rytmu napomohou mužské hlasy sboru Affetto a izraelská zpěvačka Kamila Kama, přinášející do programu silný, výrazový zpěv a prvky performance. Ve vozové hradbě, která naše bojovníky s bubny a paličkami na pódiu obklopí, najdeme kolem dvou tun perkusí, bubnů, činelů a dalšího libozvučného harampádí.

  

„Slet je stylově rozkročen od pouští Blízkého východu až po Vltavu.  V rámci dvouhodinového koncertu zazní inspirace gregoriánským chorálem, husitskými písněmi, můžeme se těšit na hřmotné bubenické polyrytmické groovy, hrané na bicí soupravy, tympány, elektroniku a basové bubny," popisuje autor a producent projektu Romek Hanzlík.

 

Umělecký vedoucí Sletu bubeníků Pavel Fajt vysvětluje svoji letošní tvůrčí koncepci: „Již dlouho mi v hlavě zní kombinace silných, hřmotných, polyrytmicky komponovaných a žánrově neurčitých bicích partů hraných převážně na evropské bicí nástroje, spolu se zpěvovými party z dob, kdy vznikalo evropské hudební povědomí, s gregoriánskými chorály s jejich duchovním rozměrem v kombinaci s bojovně působícími husitskými písněmi. Válečné hordy husitů a táboritů, a jejich touha a nadšení po změně tvořily dějiny. Bojové písně husitů před každou bitvou otřásaly sebevědomím nepřátel a pomáhaly jím vítězit. Tyto písně zazní ve velmi netradičních, bubnových aranžích na letošním Sletu."

 

Vstupenky jsou v předprodeji za 340 Kč v síti Ticketportal a na pokladně Lucerna Music Baru.

Publikováno 20. 10. 2016 v rubrice Kluby