Catwoman v novince Ve svitu Měsíce: Strastiplné dospívání a dobrodružná cesta k superhrdinské roli

Žánr young adult patří v knihovničkách tennagerů mezi oblíbené stálice a díky Nakladatelství CREW mohou jeho kouzlu podléhat také příznivci komiksů.   S knihou Catwoman: Ve svitu Měsíce přichází jedinečná příležitost seznámit se s budoucí superhrdinkou  v době, kdy jí bylo patnáct let a teprve se snažila najít své místo ve světě. A rozhodně to neměla lehké!

 

Selina Kyleová je tvrdší, než sama tuší. Celý svůj dosavadní život snášela neustálý kolotoč nešťastných známostí své matky. Současný matčin přítel, Dernell, je však ještě krutější než všichni před ním 


a Selina s ním zkrátka nedokáže sdílet jednu střechu nad hlavou. Jediné řešení své bezvýchodné situace vidí v útěku z domova... Spisovatelka Lauren Myracleová a kreslíř Isaac Goodhart vyprávějí o tom, jak přežít v komplikovaném světě a jak najít spojence v nejméně očekávaných chvílích.

„Zajímavé na této knize je, že tolik nesází na romantiku," říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW a dodává: „I když se tady taky objevují sympatie hrdinky k mladému Bruci Wayneovi, hlavní důraz je na vyrovnání se s vlastním životem a snaha postavit se nepříznivým okolnostem. Ne vlastní vinou se hrdinka ocitá na úplném dně, na ulici... a ze všech sil se snaží najít v nepřátelském světě nějaké své vlastní místo a cíl. Nehledá lásku. Hledá sama sebe. Chce si dokázat, že není předurčena do role oběti. A že se dokáže postarat nejen o sebe, ale i o ostatní."

 

Catwoman: Ve svitu Měsíce nadchne zábavným a stylově vykresleným příběhem. Nechybí v něm nebezpečí, ústrky, úklady, morální volby, dobrodružství, a také inspirace, jak se zachovat v určitých situacích. Přestože vychází ze slavných komiksových postav, tak se více než superhrdinským soubojům věnuje strastem dospívání a způsobům, jak se z nich vymotat. Selina Kyleová začíná opravdu hodně špatně, má mizerné rodinné zázemí, sklony k sebepoškozování... ale postupně se začíná vydávat na cestu, která ji dovede až k její superhrdinské roli.

Lauren Myracleová patří mezi úspěšné (a podle New York Times také mezi nejprodávanější) autorky knížek young adult. U nás ji učinila známou série mapující život jedné dospívající slečny Deset až čtrnáct: Neobyčejný deník obyčejné holky. V zahraničí se proslavila řadou Internet Girls a právě komiksem Catwoman, na němž spolupracovala s kreslířem Isaacem Goodhartem.

 

Vydává Nakladatelství CREW; scénář Lauren Myracleová; kresba Isaac Goodhart; 204 barevných stran; 329 Kč.

 

Titul Catwoman: Ve svitu Měsíce vychází 3. března 2020 a je k dostání na www.obchod.crew.cz a u dobrých knihkupců.

Publikováno 07. 03. 2020 v rubrice Knihy