Jednoho z nejstarších superhrdinů vůbec – Shazama, známého také jako Captain Marvel – můžete potkat v kinech a nyní také v knih

Nakladatelství CREW právě vydává hravou novou verzi klasického komiksu pod názvem Shazam!: Monstrózní společenství zla. Vytvořil ji Jeff Smith, autor geniálního Kůstka. Jak to, že právě Shazam nadchl Ameriku a posléze celý svět? A čím strhává čtenáře dnes?

Hlavnímu hrdinovi - klukovi jménem Billy Batson - stačí vyslovit magické slovo SHAZAM, aby se změnil v úžasného Captaina Marvela, mohutného muže v rudém kostýmu a s bleskem na hrudi. Spolu s novou osobností v tu chvíli získává moudrost Šalamouna, sílu Herkula, výdrž Atlase, moc, jakou má Zeus, odvahu Achilla a rychlost Merkura. Ano: když si dáte první písmena těchto jmen dohromady, vyjde vám SHAZAM... tedy, v Čechách by to byl spíš ŠHAZAM, ale to je detail. V každém případě se z malého kluka stává mocný superhrdina, který bojuje se zlem. Jak lidským, tak magickým.

 „Captain Marvel se stal v čtyřicátých letech nejpopulárnějším komiksovým hrdinou a jeho komiksy šly na dračku," říká Jiří Pavlovský z Nakladatelství CREW. „Prodávaly se dokonce lépe než Superman! Možná i proto, že hrdinou byl malý kluk s úžasnými schopnostmi... a kdo by v dětství nechtěl takové schopnosti mít? Nakladatelství Fawcett samozřejmě nelenilo a začalo marvelovskou rodinu rozšiřovat o dívčí hrdinku Mary Mavel, Captaina Marvela juniora a další."

A u nás právě vychází komiks Shazam! Monstrózní společenství zla, za kterým stojí slavný tvůrce Kůstka Jeff Smith.  Ten se vrací nejen k začátkům postavy, ale inspiruje se i klasickými příběhy, které ovšem vypráví po svém, s humorem a hravostí. Malý sirotek Billy Batson byl obdařen úžasnými magickými schopnostmi... právě ve chvíli, kdy se k Zemi blíží invaze mimozemských vetřelců a chystá se i útok pozemských monster, který řídí Batsonův věčný protivník, šílený vědec dr. Sivana!

Do kin nedávno vtrhnul také film Shazam!. Jeho tvůrci naplno využili toho, že měli větší volnost a pojali to více jako komediální rodinný film než temnou superhrdinskou podívanou. Ale dojde i na klasické postavy, včetně doktora Sivany... a ve filmu se mihne démonický červ, Pan Mozek. 

Zajímavostí je, že Captain Marvel byl vůbec prvním superhrdinou, o kterém byl natočen film. Vznikl v roce 1941 a nesl název Adventures of Captain Marvel. Tehdy byl film samozřejmě ještě černobílý, takže si diváci mohli hrdinův barevný kostým užít jen na filmových plakátech.

Komiksový Captain Marvel měl od samého začátku i problémy. Už od čtyřicátých let probíhal soudní spor s DC, které nakladatelství Fawcett (ne zcela neopodstatněně) žalovalo, že Captain Marvel je v podstatě kopií Supermana. V roce 1953 musel Fawcett přestat Captaina Marvela vydávat a prodat licenci na postavu. V té době tvůrci z DC ovšem nemohli vyrukovat s titulem pod jménem Captain Marvel, neboť už existovalo nakladatelství téhož jména. Takže i když je hrdina pořád Captain Marvel, série byla přejmenována na Shazam!

V nové době hrál Captain Marvel velmi důležitou roli v kultovním, Alexem Rossem malovaném komiksu Království tvé. Alexi Rossovi se tahle postava natolik zalíbila, že jí pak věnoval vlastní, velkoformátové album Shazam! Power of Hope. Minisérie Billy Batson and the Magic of Shazam přizpůsobila sérii dětským čtenářům a soustředila se víc na humorné příběhy slavného superhrdiny.

Shazam je v dnešním komiksovém vesmíru výjimečná postava, která funguje jako připomínka starých, jednodušších dob. Možná je občas trochu naivní, ale někdy je trocha té naivity zapotřebí. A zatímco filmový Superman ztemněl, zdá se, že filmový Captain Marvel si stále uchovává svou hravost.  

A to je dobře.

 

Vydává Nakladatelství CREW. Scénář a kresba: Jeff Smith. 212 barevných stran. 499 Kč.

Komiks je k dostání u dobrých knihkupců a v e-shopu Nakladatelství CREW.

Kontakty: www.crew.cz

 

 

Publikováno 10. 04. 2019 v rubrice Knihy