Nový román Eleny Ferrante PROLHANÝ ŽIVOT DOSPĚLÝCH

Nový román nejzáhadnější mezinárodní literární hvězdy, který vyšel vloni na podzim v Itálii, provázejí samé superlativy. Po osmi letech od vydání Geniální přítelkyně vytvořila Ferrante další přesvědčivý obraz objevů a zklamání dospívající dívky a s ohromující lehkostí popisuje veškerou nejednoznačnost světa dospělých viděnou jejím pohledem.

Dílo nadchlo čtenáře - italského vydání se během necelého roku prodalo čtvrt milionu výtisků. V produkci Netflixu a společnosti Fandango vzniká jeho seriálová adaptace. 

Českého překladu se ujala mladá italinistka Sarah Baroni, napůl Italka s vizáží hrdinek Eleny Ferrante. Literaturu studovala u Alice Flemrové, jež dosud přeložila sedm svazků tajemné spisovatelky včetně Geniální přítelkyně. „Na románu Prolhaný život dospělých mě zaujala především otevřenost a přesvědčivost, s níž autorka zprostředkovává křehké a mnohdy bolestné dospívání hrdinky, která je nucena čelit pokrytectví a neupřímnosti světa dospělých. K silným stránkám knihy patří také plasticky vykreslený obraz dvou kontrastních tváří Neapole, v jejíchž kulisách se příběh odehrává," prohlašuje Baroni, která zná město důvěrně ze studijního pobytu. 

Kniha vychází 1. září 2020 v 34 jazycích současně. U nás ji vydává nakladatelství PROSTOR.

Elena Ferrante, publikující od svého prvního románu Tíživá láska (česky PROSTOR 2018) pod tímto pseudonymem, se proslavila po celém světě především tetralogií Geniální přítelkyně (česky PROSTOR 2016–2018). Ohromující úspěch ságy (12 milionů prodaných výtisků po celém světě, překlady v padesáti zemích) dal podnět k pátrání nejednoho investigativního novináře po autorčině identitě, která však dosud nebyla odhalena. Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi nejvýznamnější žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Publikováno 21. 08. 2020 v rubrice Knihy