Světový komiksový hit Ateliér špičatých klobouků míří za českými čtenáři!

Magická škola, učení se kouzel, temní protivníci a odvážná hrdinka... Nová komiksová série Ateliér špičatých klobouků svým příběhem a atmosférou připomíná Harryho Pottera. Dost možná proto, a také díky nádherné kresbě Kamomeho Širahamy, se záhy po svém vydání ocitla mezi nejúspěšnějšími tituly světa.

Hlavní hrdinka, Coco, se od malička toužila stát čarodějkou, jenže k tomu jsou potřeba vrozené schopnosti. Dívce tudíž nezbývá než snít a vést poklidný život po matčině boku. Všechno se změní, když do vesnice přijede čaroděj a dívka ho spatří při provádění magického rituálu. Snaží se ho napodobit, jenže netuší, jaké následky může mít neodborně provedené kouzlo...

Jedna z věcí, která na první pohled zaujme, je kresba," říká Petr Litoš z Nakladatelství CREW. „I když jde o klasickou mangu, je kresba až viktoriánsky filigránská, plná krásných detailů. Což se jen hodí, protože vykresluje tajuplný magický svět. Kresba vás zaujme, ale příběh vás vtáhne dovnitř. Máte tu jak zajímavý a precizně vybudovaný systém magie, tak silné emoce a vztahy. A samozřejmě, za tím vším je tajemný příběh, ve které spolu zápolí dva postoje k magii."

Série Ateliér špičatých klobouků začala vycházet nedávno, teprve v polovině roku 2016, ale už v roce 2018 byla nominována na Velkou komiksovou cenu a Cenu za nejlepší komiks udělovanou nakladatelstvím Kódanša. Zabodovala i roku 2019 na nejvýznamnějším evropském komiksovém festivalu v Angouléme. V roce 2020 získala Eisnerovu cenu (komiksová obdoba filmových Oscarů) a nově také Harveyho cenu, další z velmi prestižních komiksových ocenění.  A to je opravdu obrovský úspěch! 

Poněkud nevšední název odkazuje ke tvaru klobouků, který je v téhle sérii hodně důležitý, protože dává na vědomí příslušnost k magické straně. Nakladatelství CREW dlouho váhalo nad překladem, dívalo se i na to, jak titul překládají jiné země. Ve hře byly dvě alternativy - Ateliér čarodějnických klobouků a doslovný Ateliér špičatých klobouků, který byl nakonec vybrán i pro českou verzi. Celá manga na čtenáře dýchá poeticky magickou atmosférou snímků Hajao Mijazakiho (Princezna Mononoke, Cesta do fantazie). V plánu už je anime seriál... a vůbec je jisté, že Ateliér špičatých klobouků má našlápnuto na cestu mezi komiksové legendy a že od téhle série můžeme ještě čekat velké věci.

Vydává Nakladatelství CREW; scénář Kamome Širahama; kresba Kamome Širahama; 212 stran; 199 Kč.

Ateliér špičatých klobouků vychází 6. října 2020 a je k dostání na www.obchod.crew.cz a u dobrých knihkupců.

Nakladatelství CREW bylo založeno již v roce 1997 Petrem Litošem, Vladimírem Veverkou, Štěpánem Kopřivou, Karlem Stibralem a Jiřím Pavlovským a dnes jde o největší a nejstarší nakladatelství v České republice. Název CREW vzniknul zkratkou z prvních písmen slov Comics Revue Et Vladimír Veverka a vyslovuje se jednoduše česky - krev. 

Publikováno 07. 10. 2020 v rubrice Knihy