TABOOK 2016 v oblasti srdce - již za pár dní!

Čtvrtek 29. ZÁŘÍ - neděle 2. ŘÍJNA

TÁBOR - SÝPKA KOTNOV - MĚSTO

„Tabook v oblasti srdce nemá nic společného s infarkty a jinými srdečními příhodami, a taky ne s Havlem (i když proč ne, vždyť je to výročí), spíš s Olgou Havlovou. I když infarktovými stavy jsme si prošli, když jsme zjistili, že nás nepodpořil jeden každoroční podporovatel, a snížil nám tak rozpočet o polovinu. Zamysleli jsme se tedy nad sebou a vzali to jako výzvu, která nás ještě o trochu víc přibližuje k našemu tématu," říká na úvod k letošnímu ročníku Tereza Horváthová, ředitelka festivalu.

A ostatně ti, na které se letos Tabook zaměřuje, „kašlou" na granty. Jsou to povětšinou antiakademičtí solitéři, kteří se vydali svou vlastní cestou, nebo lidé, které vnitřní touha tvořit žene přes všechna úskalí. Byli by stejní před sto lety i dnes, poháněni sny, vztekem, radostí, bláznovstvím, vírou, touhou vyprávět nebo jenom touhou něco dělat.

 

Lépe a přesvědčivěji to je vidět z obrazovo-ilustrátorské části Tabooku. Do tabookové výtvarné oblasti srdce kurátora Juraje Horvátha letos patří:

 

Kitty Crowther - Autorka 40 knih pro děti, nejmladší nositelka nejprestižnější ceny Astrid Lindgren. Nebýt výtvarnicí, stala by se bioložkou. Zatím ale kreslí barevnými tužkami a píše. Jasně a jednoduše.

Andrea Dezsö - Vyrostla v Maďarsku, žije v New Yorku. Vyšívá, kreslí, vystřihuje, nahrává, skládá. Expandující ilustrace, temné lesy v Sýpce!

Stefanie Schilling - Echte Kunst aus Leipzig! Starosvětsky pečlivé a pádné dřevořezy zaplněné motivy, jež připomínají pomíjivost vezdejšího světa.

Kateřina Černá - V jejích knížkách se míchají historky s historií, civilové se mění v hrdiny a nezapomíná se na klobouky. Uvidíte její pokojíček v Sýpce!

Gérard Lo Monaco - Muž, který všude byl a všechno viděl. Divadelník, scénograf, designér, editor a pamětník. Mistr pop-up books vám ukáže svou pracovnu!

Tereza Říčanová - Holá skutečnost neexistuje, vše je oděné do barev, roztodivných tvarů a plné příběhů, humoru a tajemství. Tabook srdce bije pro ni!

Hana Puchová - Dětsky či donkichotsky rozhodnuta nemalovat obrazy věcí a lidí, ale věci a lidi samotné.

Magdalena Rutová - Její Linostock je internetová banka plnící se obrázky ke každodennímu užití. Linostock je velká hra na hraně byznysu a osobního krachu.

Stanislav Setinský - Ve své Apokalypse s chutí a vervou lidového vypravěče představuje obrazy hrůzy, a přikládá tak polínka pod pekelný mediální kotel.

A další výstavy knih:

... Zdenek Seydl, Alrúna Luboše Drtiny, Nejkrásnější české knihy, LIDO, Lubok...

 

Zajděte si na ně. Najdete je na půdě Sýpky, v táborské městské galerii, v Bao Dílně a na dalších místech.

 

Jistá bujarost (zřejmá i vnitřní, skrývaná) je příznačná pro literární, divadelní i hudební součást našeho programu.

 

Petr Váša - Poezie, jazyk, srdce. Z očí do očí!

German Lukomnikov - Básník, performer, držitel ceny za novátorství v dětské poezii, laureát pařížského mistrovství světa v slam poetry, vášnivý milovník poezie, který ji píše dnem i nocí a jednou ji také 23 hodin a 25 minut v kuse přednášel

Karol Sidon - .., bez kterého Tabook nemůže začít

Miloš Doležal - jeho básně a texty, vycházející z lidových vyprávění, zaříkání, říkadel. Křehkost básníka s hurónstvím opravdových vysočinských strýců.

Jan Mattuš - Jazyk pro něj splývá s životem, pozoruje a všímá si, jak se mění, jak se prorůstá s jazyky jinými, jak živoří, pozoruje, jak se mění a co způsobuje...

Josef Kroutvor - Chvály, pocty, rozpaky na téma krajiny, obyčejných věcí a řemesel s českým esejistou, historikem umění, básníkem a prozaikem.

Lucia Piussi - Prý právě nepíše a to staré už se jí očetlo... nám je to ale stále nové.

Petr Borkovec - Věnoval nám mnoho večerů, věnujeme večer jemu. Z nové sbírky Vznešenost přírody (v rajčatech).

Delphine la Sardine - Neopakovatelné setkání s neopakovatelnou pařížskou knihkupkyní: o tom jaké to je, mít v dnešní době knihkupectví v Paříži.

Zuzana Vlčinská - Hudební vědkyně, folkloristka, jejíž úpravy písní mohou pohnout osudem nejednoho amatérského seskupení!

tanečnice Bára Látalová a Karneval zvířat - Přijďte se s námi ponořit do světa velké zvířecí fantazie!

nebo

divadelnice malých forem Hana Voříšková - Valašské lidové písničky o lásce, toužení i soužení doprovázené loutkovými a obrázkovými klipy.

 

Ale jsou i další lidé, kteří jsou součástí programu a kteří tak nějak přirozeně vzali Tabook za svůj. Sami nakladatelé, literární časopisy, spřízněné kapely, Cesta žije!, Transforma, Divadlo Oskara Nedbala, Městská knihovna v Táboře, studenti uměleckých škol, tabookový tým, táborští i přespolní přátelé a podporovatelé... Ti všichni přispívají podstatnou měrou k tomu, jak je letos Tabook uspořádán.

 

A k tomu, aby se Tabook uskutečnil, nám pomohli všichni, kdo nás finančně podpořili:

město Tábor

Ministerstvo kultury

Nadace Miroslava Šaška

tiskárna Protisk

Maďarský, Francouzský a Polský institut

a mnozí malí donátoři, kterým jsme skutečně vděčni

 

„Letos jsme si uložili, že při přípravách nebudeme dělat jen rozhovory přes internet, že se, pokud to trochu půjde, co nejvíc budeme setkávat. Jeli jsme do Paříže, do Olomouce, do Prahy... dívali jsme se, nahrávali a pak přepisovali a domlouvali (zvláště pak stvořitel baedekru Jan Čumlivski). Baedekr nám poskytuje místo a čas na víc než jen tři dny. Poskytl nám vzácnou příležitost pobýt s lidmi, kteří nás zajímají, nahlídnout do jejich kuchyní, posedět s nimi v hospodě, pojíst s nimi u jednoho stolu." (TH)

 

 

Publikováno 26. 09. 2016 v rubrice Knihy