Tokijského ghúla čeká poslední bitva. Nebo snad ne?

Tokijský ghúl je mrtvý... ať žije Tokijský ghúl! Tak by se dal shrnout současný stav ve světě této městské fantasy legendy s nádechem hororu. Veleúspěšná série končí, ovšem brzy se chystá neobvyklé intermezzo v podobě takzvané „light novely" - a od června 2019 na Ghúla přímo naváže nová komiksová série. 

Poslední díl legendární série Tokijský ghúl vyjde v Nakladatelství CREW 2. dubna. Samozřejmě končí velkou bitvou. Přitom to celé začalo tak romanticky: hlavní hrdina Ken Kaneki potkal hezkou dívku, které se líbily stejné knížky jako jemu, a navíc se zdálo, že se jí líbil i on sám. Ovšem byl v tom jeden háček. Ta dívka byla ghúl a lidské bytosti pro ni byly jen potrava.

Za potravu by ghúlovi nepochybně posloužil i nic netušící Ken, kdyby se oba nestali obětí nehody, při které dívka zemřela a Kaneki utrpěl těžká zranění. V nemocnici mu pak byly voperovány orgány zabité dívky, čímž se z něj stal částečný ghúl. Ken tak vstoupil do světa, o jehož existenci dřív neměl ani potuchy.

Jeho zápas o zachování lidskosti nyní vrcholí. Vychází poslední, čtrnáctý díl manga série, která se i u nás zařadila mezi ty nejúspěšnější řady, a to nejen mezi mangami; dostala se mezi ty nejprodávanější komiksy vůbec, první díl si vyžádal už několik dotisků.  To není výsada České republiky. V roce 2014 se z Tokijského ghúla stala čtvrtá nejprodávanější manga v Japonsku a jen v jeho domovské zemi se prodalo téměř sedm milionu výtisků. V roce 2015 se Tokijský ghúl dostal na listinu bestsellerů magazínu New York Times. A v Číně... v Číně se Tokijský ghúl dostal na seznam zakázaných mang. Což je v podstatě taky doporučení.

Série teď dospěla ke svému konci. Tedy... částečně. Čtrnáctidílná série Tokijský ghúl se stala tak úspěšnou, že si vysloužila přímé pokračování, které začalo vycházet pod jménem Tokijský ghúl:re - a tím od června 2019 navážeme i u nás. Dál se budou rozvíjet osudy jednotlivých postav, jen tentokrát se budu děj víc soustředit na ty, kteří se snaží proti ghúlům bojovat... i za cenu, že se musí částečně ghúly stát. Co všechno budou muset obětovat? Dokáží si vůbec udržet zdravý rozum?

Ještě předtím, než se pustíme do nové ságy, ale Nakladatelství CREW přichystalo jednu specialitu.

„Je to něco, co jsme nikdy nedělali a co tady, pokud se nemýlíme, ani nikdy nevyšlo," říká Jiří Pavlovský z Nakladatelství CREW s.r.o. „A to jsou takzvané light novely: románové příběhy ze světa populárních mang. Přechod od komiksu ke knihám. Je to obrovský fenomén, který neoddělitelně patří k japonské kultuře a který nejen rozvíjí mangami načrtnuté světy, ale i přivádí čtenáře ke čtení knih, což je další bod k dobru."

Takže, než se čtenáři budou moci pustit do pokračování Tokijského ghúla, čeká je povídková sbírka šesti příběhů z jeho světa, které popisují události odehrávající se na pozadí čtrnáctidílné série. Povídky se soustředí i na jiné postavy, než je Kaneki.

Toto není komiks... je to šance dostat se do hlav a prožít osudy postav jako je Tóka, Hide, Labužník či Hinami. Podobně jako Tokijský ghúl předvádí, že manga dokáže vyprávět poměrně složité a nejednoznačné příběhy.  Stejně jako manga přináší zajímavé postavy, silné emoce, měnící se hrdiny, údernou kresbu, nelítostnou akci... a k tomu všemu ještě temné městské fantasy smíchané s hororem. První kniha je plánována na konec dubna.

Komiksy jsou k dostání u dobrých knihkupců a v e-shopu Nakladatelství CREW.

  

Kontakty: www.crew.cz

 

 

Publikováno 20. 03. 2019 v rubrice Knihy