Že je manga jen pro kluky? Omyl! Zabaví celou rodinu

Typicky japonské komiksy manga jsou známé po celém světě. Spousta lidí však stále žije v mylné představě, že jde o zábavu pouze pro dospívající kluky. V Japonsku ale kouzlu mangy podléhají čtenáři napříč generacemi, muži i ženy, neboť manga je opravdu pro všechny. Nevěříte?

Manga, jak již bylo zmíněno, je označení pro japonský komiks vynikající speciální kresbou a raritou pro nás Evropany - čte se odzadu. Její historie sahá až do 11. století, ale její vývoj do dnešní podoby se přiřazuje k časům po druhé světové válce. 

Manga je v Japonsku opravdu velmi oblíbená a tvoří většinu tištěných publikací. Čtou ji opravdu všichni. Příběhy v manze se často stávají námětem animovaných seriálů - anime. U nás mělo velký úspěch například zpracování Pokémonů, Ghost in the Shell, Sonic X, Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke. Na motivy úspěšných mang také občas vznikají konzolové či počítačové hry.

V České republice se na vydávání mangy specializuje primárně Nakladatelství CREW, které dlouhodobě patří k největším tuzemským komiksovým nakladatelstvím. 

Zde je výběr těch nejlepších mang, které spolehlivě zaujmou celou rodinu:

Děti:

Pokémon, Naruto - Naruto Uzumaki je chlapec, který se v Listové vesnici učí na akademii pro nindža bojovníky. Naruto je energický, zbrklý a cílevědomý. Jeho snem je stát se nejvyšším a nejmocnějším nindžou ve vesnici. 

Teenage dívky:

Orange 1, Čarodějova nevěsta 1, Zaslíbená Země Nezemě - Ta, která je jim matkou, není jejich pravá matka. Ti, se kterými bydlí, nejsou jejich sourozenci. A přesto si Emma, Norman a Ray žijí v sirotčinci šťastně a spokojeně. Jejich bezstarostný život však jednoho dne náhle skončí. Kdoví, jak to s nimi dopadne, když teď vědí, co pro ně osud uchystal?

Teenage chlapci:

My Hero Academia - Jaké to je chtít být hrdinou ve světě, kde skoro všichni mají superschopnosti a sám žádné schopnosti nemít? O tom ví své chlapec jménem Izuku Midorija. Naštěstí to jde změnit. Stačí mít obrovské štěstí i odvahu a prostředek k vytouženému cíli existuje – hrdinská akademie! Útok titánů, Tokijský ghúl

Dospělí:

Berserk 1, Green Blood 1 - New York poloviny 19. století. Ve čtvrti Five Points, kde spolu gangy bojují o nadvládu, vyrostli dva muži. Jeden z nich je zabijákem v gangu, druhý je mladík, který gangy nesnáší. Právě zde, v místě, které bylo ve své době známé jako nejhorší slum světa, začíná jejich napínavý příběh. Ghost in the Shell, Sherlock, Zpráva pro Adolfa

Tituly jsou k dostání na www.obchod.crew.cz a u dobrých knihkupců.

Nakladatelství CREW bylo založeno již v roce 1997 Petrem Litošem, Vladimírem Veverkou, Štěpánem Kopřivou, Karlem Stibralem a Jiřím Pavlovským a dnes jde o největší a nejstarší nakladatelství v České republice. Název CREW vznikl zkratkou z prvních písmen slov Comics Revue Et Vladimír Veverka a vyslovuje se jednoduše česky – krev.

Publikováno 08. 09. 2020 v rubrice Knihy