SOUTĚŽ DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ

Apuntes sobre el otro / Notes on the Other / Zápisky o tom druhém

Režie: Sergio Oksman Španělsko, 2009, 13 min Brazilský tvůrce Sergio Oksman nás ve svém snímku zavede do španělské Pamplony v době fiesty, kde podle autorovy zajímavé hypotézy vznikla slavná image Ernesta Hemingwaye jako autora milujícího nebezpečná dobrodružství.

The Arbor / The Arbor / Arbor Režie: Clio Barnard Velká Británie, 2010, 90 min, Evropská premiéra Debutující britská režisérka Clio Barnardová ve svém originálně pojatém snímku, oceněném letos na festivalu Tribeca, rekonstruuje osud talentované britské divadelní autorky Andrey Dunbarové, jež zemřela v pouhých devětadvaceti letech. Autentické audionahrávky, které během dvouleté práce režisérka získala od členů a známých Dunbarovy rodiny, ve filmu precizně vkládá do úst hercům.

Armadillo / Armadillo / Armadillo Režie: Janus Metz Dánsko, Švédsko, 2010, 100 min Dokumentarista Janus Metz a kameraman Lars Skee strávili šest měsíců se skupinou dánských vojáků na základně Armadillo v Afghánistánu. Výsledkem jejich práce je strhující a navýsost autentické válečné drama, které bylo na letošním festivalu v Cannes po zásluze odměněno hlavní cenou na Týdnu kritiky.

La bocca del lupo / The Mouth of the Wolf / Vlčí chřtán Režie: Pietro Marcello Itálie, 2009, 76 min Italský dokumentarista a janovský rodák Pietro Marcello dokázal s využitím unikátních archivů brilantně oživit specifickou atmosféru přístavní čtvrti italského Janova a ještě k tomu rozehrát v jejích kulisách pozoruhodnou love story mezi tvrďáckým, ale dobráckým Sicilanem Enzem a transsexuální Mary. Cena za nejlepší film na MFF v Turíně.

Familia / Familia / Familia Režie: Mikael Wiström, Alberto Herskovits Švédsko, 2010, 82 min Hlavními postavami snímku jsou členové chudé peruánské rodiny. Ve snaze zajistit svým blízkým lepší budoucnost se pětapadesátiletá matka Naty vydává do Španělska za prací hotelové pokojské. Na letošním filmovém festivalu v Göteborgu získal tento velmi citlivě natočený snímek cenu za nejlepší švédský dokument.

Katka / Katka / Katka Režie: Helena Třeštíková Česká republika, 2010, 90 min, Mezinárodní premiéra Hlavní postavou dalšího časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové je narkomanka Katka. Sugestivní příběh jejího čtrnáctiletého boje s drogovou závislostí vrcholí na jaře 2007, kdy třicetiletá Katka nečekaně otěhotní. Středobodem snímku se tak stává zoufalý zápas o budoucnost dítěte.

Love Lust & Lies / Love Lust & Lies / Lásky, touhy a lži Režie: Gillian Armstrong Austrálie, 2010, 87 min, Mezinárodní premiéra Unikátní časosběrný projekt renomované australské režisérky Gillian Armstrongové skvěle mapuje zdánlivě obyčejné osudy tří dívek a posléze žen z Adelaide, zachycených od jejich čtrnácti do sedmačtyřiceti let, a nabízí tak jedinečný pohled na australskou společnost od poloviny sedmdesátých let až do dnešních dnů.

Mam / Mum / Máma Režie: Adelheid Roosen Nizozemsko, 2009, 20 min „Moje matka trpí Alzheimerovou nemocí. V mých očích se ale nerozpadá, nemizí. Připomíná mi Alenku v říši divů: pluje časem. Já pluji za ní a objevuji, kde se nachází, čím prochází, co dělá, co říká.“ Prostřednictvím originálně stylizovaného snímku, kterému nechybí něha a humor, režisérka podniká cestu do světa nemocné ženy.

Marwencol / Marwencol / Marwencol Režie: Jeff Malmberg USA, 2010, 84 min, Evropská premiéra Po brutálním útoku zůstaly Marku Hogancampovi trvalé následky v podobě ztráty paměti a poškození mozku. Protože si nemohl dovolit nákladnou terapii, vytvořil si svou vlastní. Na zahrádce u svého domku vytvořil Marwencol, precizní a zajímavě zabydlenou zmenšeninu belgického městečka z doby druhé světové války. Cena pro nejlepší dokument festivalu SXSW.

The Player / The Player / Hráč Režie: John Appel Nizozemsko, 2010, 83 min Renomovaný nizozemský dokumentarista John Appel se ve svém nejnovějším filmu rozhodl podniknout velmi osobní sondu do duše hazardního hráče. Světu, kde podle jedné z postav „nemáte minulost, jen budoucnost, kde čas neexistuje a kde můžete zažít zcela specifický pocit svobody“, totiž podlehl i jeho otec.

Poeten i Elefanthuset / Poet of the Elephant House / Básník ze Sloního domu Režie: Anna Juhlin Švédsko, 2010, 29 min, Světová premiéra Švédská dokumentaristka Anna Juhlinová přináší ve svém snímku portrét svého dědečka, tureckého básníka a posléze vášnivého fotografa známých tváří světa avantgardního umění. Snímek o starém básníkovi je zároveň portrétem člověka, který dokázal nalézt magické kouzlo poezie nejen v černobílých fotografiích, ale i v životě samotném.

Przyrzeczona / Little Bride / Malá nevěsta Režie: Lesław Dobrucki Polsko, 2010, 14 min, Mezinárodní premiéra Hlavní postava invenčně sestříhaného a znepokojivou atmosférou prostoupeného dokumentu polského režiséra Lesława Dobruckého je turecká dívka, která byla na příkaz své rodiny nucena provdat se v Německu už ve třinácti letech. Jen o vlásek se jí podařilo uniknout smrti ubitím násilnickým manželem.

rise / rise / Vzlet Režie: Visra Vichit-Vadakan Thajsko, 2009, 8 min Thajská režisérka Visra Vichit-Vadakanová se ve svém zajímavě poskládaném dokumentárním eseji zamýšlí nad univerzálním tématem porozumění mezi rodiči a jejich čerstvě dospělým potomkem, který si hledá svou životní cestu a doufá, že ji rodiče budou chápat a respektovat.

Tinar / Tinar / Tinar Režie: Mahdi Moniri Írán, 2009, 72 min, Evropská premiéra Íránský režisér Mahdi Moniri ve svém citlivě sestaveném a vizuálně vytříbeném portrétu představuje desetiletého pasáka krav Ghasema, kterému byla doba bezstarostného dětství odepřena a který se naopak musí v těžkých podmínkách postarat nejen o sebe, ale i o svěřené stádo krav.

Upe / The River / Řeka Režie: Julija Gruodienė, Rimantas Gruodis Litva, 2009, 30 min Nenápadný, ale o to sympatičtější snímek litevského filmařského páru Julije Gruodienéové a Rimantase Gruodise nás formou mnohdy úsměvných komentářů místních obyvatel a výmluvných záběrů vizuálně vytříbené kamery seznamuje se životem zapadlé vesničky, jemuž udává rytmus řeka.

Vdvojom / Together / Spolu Režie: Pavel Kostomarov Rusko, Švýcarsko, 2010, 52 min, Mezinárodní premiéra Ruský režisér Pavel Kostomarov představuje ve svém nejnovějším snímku láskyplný vztah umělecky založeného manželského páru. Ludmila a Vladimír spolu žijí a pracují již dlouhá desetiletí. Malý domeček stranou od okolního světa zcela zaplnili svými kresbami a dřevěnými sochami inspirovanými keltským uměním.

Publikováno 29. 06. 2010 v rubrice Ostatní