V programu COVID Kultura II. chybí podpora pro filmaře

Zavřená kina, plně zastavená distribuce hraných, animovaných i dokumentárních filmů nebo zrušené filmové festivaly a úplné stopnutí na to navázaných činností spojených s produkcí či propagací jednotlivých projektů - audiovizuální průmysl byl znovu vypnutý. Lidé z Asociace producentů v audiovizi (APA) a Asociace provozovatelů kin (APK) a Asociace animovaného filmu (ASAF) spolu se zástupci distributorů chápou restriktivní opatření zavedená v souvislosti s pandemií, ale jsou v šoku z toho, že podle dostupných informací celý audiovizuální průmysl a jeho podpora vypadla z nově připraveného programu COVID - Kultura II.

Program Ministerstva průmyslu a obchodu přitom vznikl za účelem pomoci podnikatelům v kultuře, kterým z legislativních důvodů nemůže pomoci Ministerstvo kultury podporující především nestátní neziskové organizace nebo Státní fond kinematografie (SFKMG).

 

Díky pandemii se nyní celá řada společností a živnostníků z audiovizuálního průmyslu v oblasti výroby, animace, postprodukce, distribuce a provozu kin ocitla v krizi a nemají se kam obrátit pro podporu, čímž hrozí destabilizace celého jednoho sektoru.

Publikováno 14. 10. 2020 v rubrice Ostatní