Zámek Dobříš otevře návštěvníkům novou multimediální expozici

Před velikonočními svátky, na Velký pátek 29. března, vykročí zámek Dobříš vstříc nové turistické sezoně

V jižním křídle zámku vznikla nová moderní multimediální expozice, která mapuje historii rodů Colloredo a Mannsfeld. Prostřednictvím muzejních historických exponátů, multimediálních tabulí i autentických fotografií či nahrávek představuje prohlídková trasa dějiny dvou starodávných rodů a historii rokokového panství s důrazem na bouřlivé dějiny 20. století. Od 29. března bude pro veřejnost otevřen také francouzský park, Oranžérie s interaktivními výstavami a Galerie JCM s výstavou Kouzlo objevování: „Od hieroglyfů k Tutanchamonovi".

"Nová multimediální expozice zámku Dobříš zachycuje dějiny Colloredo-Mannsfeldů v šesti salónech, spojovací chodbě a v Zrcadlovém sále. Část expozice je řešena tradičním stylem zámeckých pokojů, další část je pojata v muzejním stylu s historickými exponáty i digitálním obsahem. Můžete se těšit na pět projekčních pláten a čtyři multimediálních velkoplošné displeje," říká Jiří Ječmínek z firmy Galio, který se podílel na realizaci nové expozice. 

„Máme radost, že po čtyřech letech uvítáme návštěvníky na zbrusu nové prohlídkové trase. Moderním způsobem seznamuje s různými historickými obdobími a ruku v ruce s tím s historií rodu Colloredo-Mannsfeld. Na realizaci, vzniku a výsledné podobě se finančně i myšlenkově podíleli majitelé zámku Dobříš, bez nich a jejich významného přispění  bynebylo možné novou prohlídkovou trasu realizovat.  Těšíme se, že díky nové expozici  dojde k prodloužení a  obohacení turistické sezóny na zámku Dobříš, říká ředitel zámku Dobříš Pavel Krejcárek.

Návštěvníci si prohlídkovou trasu mohou prohlédnout bez průvodců, mohou využít dotykové obrazovky nejen v české jazyce, ale i v anglickém a německém.  „K nejzajímavějším exponátům patří kostýmy a především uniformy, jako je například autentická uniforma námořního důstojníka Hieronymuse Colloredo-Mannsfelda. Součástí nové expozice bude oblíbený reprezentativní Zrcadlový sál i často dotazovaný spisovatelský pokoj s dobovým vybavením, který upomíná na období po druhé světové válce, kdy zámek sloužil jako Domov spisovatelů," říká Daniela Vondráčková z Návštěvního centra zámku Dobříš.

Ceny vstupného a otvírací dobu naleznete na www.zamekdobris.cz

Publikováno 15. 03. 2024 v rubrice Ostatní