Dolnorakouská zemská výstava 2009 ČESKO. RAKOUSKO. rozděleni – odloučeni – spojeni.

Exponát týdne - Deník, panenka a zdeformovaný projektil – vzpomínky na domov (1968)

Již koncem května 2008 vyzvali organizátoři Dolnorakouské zemské výstavy obyvatele Rakouska a České republiky, aby se zapojili do velké sbírky exponátů této ojedinělé výstavy, která se návštěvníkům otevře v dubnu 2009. Občané byli vyzváni, aby zapůjčili výstavě své osobní vzpomínkové předměty související se společnou historií obou zemí.

Během vojenské invaze států Varšavské smlouvy v srpnu 1968 si tehdejší žákyně Zuzana Brejchová do svého dodnes dochovaného deníku zaznamenávala nejen veškerá rozhlasová hlášení, ale líčí v něm též ostřelování jejich tehdejšího domu vojáky. Rodině se sice podařilo uchýlit do bezpečí, když se však vrátili, našli jen zpustošený byt a dokonce jeden projektil, jenž uvízl v její posteli. Rodina se rozhodla emigrovat do Rakouska. S sebou si vzali jen pár osobních věcí, jako např. panenku nebo projektil, jenž se stal mezitím jakýmsi talismanem. Paní Brejchová dodnes také pečlivě opatruje hrst kamenů, které posbírala cestou ze své vlasti.

Dolnorakouská zemská výstava 2009

RAKOUSKO. ČESKO. rozděleni - odloučeni - spojeni.

18. duben 2009 – 1. listopad 2009

20 let po pádu „železné opony“ představuje první přeshraniční Dolnorakouská zemská výstava s názvem "RAKOUSKO. ČESKO. rozděleni – odloučeni – spojeni.“ společné dějiny Rakouska a Česka v nejdůležitějších oblastech. Od 18. dubna do 1. listopadu 2009 se města Horn a Raabs v regionu Waldviertel a česká Telč stanou centrem nejrůznějšího dění: Horn zobrazí historii obou zemí, Raabs se bude zabývat tématem hranic a Telč nabídne pestré kulturní vyžití.

Více informací naleznete na: www.dolnorakouska-vystava.cz , www.noe-landesausstellung.at

Návrhy na exponáty mohou být písemně zaslány buď Ústavu Ludwiga Boltzmanna pro výzkum důsledků války, Wiedner Gürtel 58/4a-5, 1040 Vídeň, nebo emailem na: sammelaktion@noe-landesausstellung.at.

Publikováno 10. 04. 2009 v rubrice Výstavy