Hirstova výstava začne v prosinci, v říjnu GASK vystaví dílo Andyho Warhola

Výstavu Damiena Hirsta bude možné zhlédnout v kutnohorské galerii GASK od prosince tohoto roku. Důvody pro posunutí termínu výstavy jsou organizační a časové – GASK usiluje o uvedení výstavy ve spolupráci s Damienem Hirstem a jeho týmem a za umělcovy osobní účasti. V říjnu GASK představí speciální výtvarný projekt, jehož jádrem bude slavný obraz krále pop-artu Andyho Warhola. Česká veřejnost bude tak mít vůbec poprvé možnost vidět Warholovu Dvojitou zlatou Mona Lisu, jež vychází z ikonického díla Leonarda da Vinciho. V listopadu GASK představí výstavu díla Alfonse Muchy, jejímž kurátorem je uznávaný historik a znalec secesního umění Petr Wittlich.

Warholův obraz Dvojitá Mona Lisa má významné postavení v umělcově tvorbě i v dějinách umění, galerie ho pro výstavu získala ze soukromé sbírky. Andy Warhol převedl v roce 1980 slavnou Mona Lisu technikou sítotisku na plátno. Více než reinterpretace historické tradice zajímal Warhola moderní kult Mona Lisy, která ve dvacátém století pronikla do populární kultury a získala status superstar. V roce 1963 způsobila putovní výstava Mona Lisy po muzeích ve Washingtonu a New Yorku doslova masové šílenství. Pro americká média se tehdy stala renesanční dáma stejnou hvězdou jako herečka Marilyn Monroe. Tento výstavní projekt bude pro veřejnost zpřístupněn ve čtvrtek 28. října.

Výstava Damiena Hirsta bude jakousi esencí Hirstovy tvorby a klíčové tvorby jeho pěti nejdůležitějších uměleckých okruhů. Ať už jsou to žraloci z oblasti přírodovědné, lékárny z okruhu farmacie nebo proslulé obrazy z teček tzv. dot paintings. České veřejnosti bude dílo Damiena Hirsta představeno v tak velkém rozsahu vůbec poprvé. Autor může na projektu spolupracovat v časovém termínu, který umožní otevřít výstavu na začátku prosince tohoto roku.

Výstava Petra Wittlicha s názvem Alfons Mucha: Tváře začne 10. listopadu a bude se soustředit na Muchovo pojetí ideální ženské postavy a krásy. Výstava bude členěna do osmi okruhů od fotografií z Muchova pařížského ateliéru přes plakáty s herečkou Sarah Bernhardtovou, fotografické práce pro German Theatre v New Yorku po V reprezentativní plakátu, zvoucím k návštěvě výstavy cyklu Slovanské epopeje.

Publikováno 13. 10. 2010 v rubrice Výstavy