GASK uvádí další cyklus Nebezpečných vztahů, vedle Warhola vystaví Cranacha

Slavný obraz krále pop-artu Andyho Warhola s názvem Dvojitá zlatá Mona Lisa bude vystaven v kutnohorské galerii GASK spolu s obrazem Madona s dítětem od německého renesančního malíře Lucase Cranacha. Galerie Středočeského kraje tím pokračuje ve výstavním cyklu Nebezpečné vztahy. Obě díla pocházejí ze soukromých sbírek, divákům tak od středy 28. října nabízejí ojedinělou příležitost konfrontovat se pro ně s běžně nepřístupným uměním. Ve stejný den bude také exkluzivně zpřístupněna jižní věž galerie, proběhne komentovaná prohlídka výstavy Start Point s kurátorem Pavlem Vančátem a Lektorské centrum nabídne celodenní výtvarný program v dětském koutku. Vstupné do celé galerie bude v den státního svátku zdarma.

Výstavní cyklus Nebezpečné vztahy začal v Kutné Hoře letos v srpnu. Tehdy GASK vystavil obraz Mikuláše Medka a drátěný objekt Karla Malicha. Podle pravidel Nebezpečných vztahů je každý z autorů zastoupen vždy jedním dílem, které má ovšem významné postavení v jeho tvorbě i v dějinách umění. Warholova Dvojitá Mona Lisa, vycházející z ikonického díla Leonarda da Vinciho, vznikla v roce 1980 technikou sítotisku na plátno, Madona s dítětem od německého malíře Lucase Cranacha (1472-1553) pochází stejně jako Leonardova Mona Lisa z první dekády 16. století. Je ukázkou zaalpské renesanční malby, která se od italské odlišovala nejen jiným pojetím perspektivy, ale rovněž inklinací k drobnopisnému realistickému detailu. Lucas Cranach se později stal osobním přítelem Martina Luthera a stoupencem reformačního hnutí. Výstava Nebezpečné vztahy bude trvat do 28. února příštího roku, stejně jako připravovaná výstava Alfonse Muchy: Tváře která začne 10. listopadu.

Ve středu 28. října bude v prostorách GASK v odpoledních hodinách zároveň pokřtěna ilustrovaná kniha výtvarníka Vladimíra Fuky Deník 1952, svědčící o hrozivé době stalinistických padesátých let. Galerie Středočeského kraje je otevřena od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné do GASK zahrnující všechny expozice včetně stálé sbírky je 90 korun, rodinné vstupné pak 150 korun, na výstavy Start Point a Skins je vstup zdarma.

Program GASK 28. října:

10 hodin - otevření jižní věže

11 hodin - Osobnost v GASK (komentovaná prohlídka výstavy Start Point s kurátorem Pavlem Vančátem spojená s přednáškou)

15 hodin - křest knihy Vladimíra Fuky „Deník 1952“

16 hodin - vernisáž výstavy Andy Warhol, Lucas Cranach: Nebezpečné vztahy

Celodenní výtvarný program pro nejmenší v dětském koutku.

Harmonogram výstav:

Skins 4. 9. – 29. 11.

Start Point 18. 9. - 28. 11.

Andy Warhol, Lucas Cranach: Nebezpečné vztahy 28. 10. – 28. 2.

Alfons Mucha: Tváře 10. 11. – 28. 2.

Sbírka 123 – stálá expozice

Damien Hirst – od začátku prosince

Publikováno 25. 10. 2010 v rubrice Výstavy