Česko-americký malíř MAXIM vystaví kolekci obrazů ARBORETUM

Známý česko-americký malíř MAXIM, který žije v kalifornském Los Angeles, představí svá aktuální díla na výstavě Arboretum, která je vzhledem k aktuálním vládním opatřením  přesunuta z Galerie KOBKA 17 do jeho ateliéru v pražském Vnitroblocku a bude bez vernisážeNávštěvníci si však mohou vychutnat více osobní přístup a komornější atmosféru ve formě otevřených dveří ateliéru. Nová kolekce obrazů Arboretum bude v MAXIMově holešovickém ateliéru k vidění od pondělí 19. října do neděle 8. listopadu.

Arboretum (množné číslo: arboreta) je v obecném smyslu botanická sbírka složená výhradně ze stromů. Moderní arboretum je botanická zahrada obsahující živé sbírky dřevin a je určená alespoň částečně pro vědecké studium.

Nápad na vytvoření série obrazů inspirovaných výhradně přírodou měl MAXIM na paměti již od samého začátku své tvorby. Vždy shledával přírodní svět kolem sebe jako nekonečný zdroj inspirace. Je to místo všeho stvoření, existence, krásy a úžasu.

MAXIMova nová série obrazů s názvem ARBORETUM je specialně balená kolekce papírových děl komornějších formátů, než jsme u MAXIMa zvyklí. Každé z nich je inspirováno vybranou přírodní oblastí, které MAXIM na svých cestách po světě navštívil. Ona celoživotní pouť ho dosud vedla evropskými lesy, Severní a Centrální Amerikou, deštným pralesem Daintree a Velkým bariérovým útesem v Austrálii, tradičními Japonskými zahradami v Kjótu, do jižního tichomoří na Cookovy ostrovy a až do zimní divočiny za polárním kruhem na Aljašce. Každé místo, které na své cestě navštívil, na něj zanechalo tak hluboký dojem, že to naprosto změnilo jeho pohled na svět a jeho obyvatele.

MAXIM, dvojče známého hudebního skladatele Karla Havlíčka, se narodil v Praze v době komunistického režimu. Jeho umělecký tvůrčí život začal už v dětství. V půdním ateliéru jeho strýce ve staré Praze se ztrácel v labyrintech velkých pláten a obdivoval jejich barevnost a velikost. Navštěvoval grafickou průmyslovku v Hellichově ulici na Malé Straně, kde si osvojil základy grafického designu, fotografie, litografie, kaligrafie a tisku. Během studií absolvoval několik kurzů kresby a malby.

Publikováno 15. 10. 2020 v rubrice Výstavy