Filmový architekt Jan Vlček vystaví v pražském květinářství Metamorphosis skici, ilustrace a kresby

Uznávaný filmový architekt Jan Vlček se rozhodl nečekat na otevření galerií a vystavit svou aktuální tvorbu v květinářství Metamorphosis. Od 25. března budou útulné prostory v Haštalské 3 v centru Prahy zdobit skici k Českým lvem oceněnému dokumentu V síti i k dalším filmům, na kterých se Jan Vlček podílel, a také jeho ilustrace a kresby.

Jan Vlček byl v roce 2012 za film DonT Stop poprvé nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin, podruhé se tak stalo v roce 2014 za film Díra u Hanušovic. V dokumentu V síti, čerstvě oceněném Českým lvem, se objevuje nejen jeho práce, ale také on sám, když coby architekt pečlivě vybírá do ateliérových pokojíků nezletilých dívek vhodné rekvizity - od plyšáků přes medaile až po ságu Stmívání. 

A na čem aktuálně pracuje? „Hotový už je film Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Právě teď dotáčíme artové drama Slovo, autorský film Beaty Parkanové, a doděláváme také stylizovaný životopisný film Můj život s Bohuslavem Martinů, v němž je osobnost slavného skladatele viděna přes jeho ženu Charlotte. V přípravě je nový film Mirka Krobota Šnajdr, je to moc pěkná, čistá komedie o stand-up herci," odpovídá Jan Vlček.

Filmový architekt Jan Vlček je ve svých aktivitách velmi všestranný - vedle práce pro film a televizi externě vyučuje filmovou scénografii na pražské FAMU, navrhuje interiéry restaurací, barů i obytných domů, vytváří autorské koncepce akcí v rozmanitých stylech, je autorem olejomaleb, litografií, ilustrací k povídkám a mnoho dalšího. Participoval například na filmech Teroristka, V síti, Okresní přebor, Kvarteto, Lidice, Díra u Hanušovic, Zoufalci, DonT Stop, úspěšných seriálech České televize Já, Mattoni, Čtvrtá hvězda, Zkáza Dejvického divadla nebo Terapie II. pro HBO.

Publikováno 16. 03. 2021 v rubrice Výstavy