Holt si to musíte dát dovázat, jinej exemplář už není

Od pátku 22. března do pátku 12. dubna 2019 bude v pražské Galerii KODL probíhat výstava prací Josefa Váchala z majetku významného pražského antikváře a sběratele JUDr. Viléma Trmala. Široké i odborné veřejnosti se tak otevírá jedinečná možnost spatřit soubor bezmála sto děl tohoto „mystického pekelníka", sestavený jak z jeho ikonických prací, tak naprostých unikátů. 

Výstava mapuje více než čtyři desítky let setkávání sběratele Viléma Trmala (1949-2013) s dílem Josefa Váchala (1884-1969). Od happeningů v dobách hluboké normalizace, kdy spolu s ostatními podobně smýšlejícími spiklenci hrával o jeho grafické listy ping-pong, přes nesčetné návštěvy pamětníků a antikvariátů napříč republikou, po diskrétní schůzky s majiteli aukčních síní. Bezmála sto prací představuje takto vzniklou sbírku v reprezentativním výběru, v němž nechybí dřevoryt s názvem Paradies, který se dostal na poštovní známku, a další známé práce, ale též Váchalův pracovní výtisk Krvavého románu, monumentální Šumava umírající a romantická z majetku Váchalovy životní družky Anny Mackové, velkoformátové akvarely Mrtvá abatyše či Svatební kvas, anebo soubor erotických hracích karet, které Josef Váchal vytvořil v roce 1908 metodou leptu, a který se tak veřejnosti představuje vůbec poprvé. 

 

Uspořádání výstavy provází vydání knihy Pavla Hájka Holt si to musíte dát dovázat, jinej exemplář už není, jež přibližuje rozsah a význam Trmalovy sbírky výběrovým soupisem a reprodukcemi tří Váchalových děl, které nebyly doposud nikdy publikovány: text Na okraj Romantické Šumavy, dopis-román Dva Josefové ze zářijového vrhu v roce 1884 a soubor karet Josefa Váchala erotické karty.    

 

Výstava se koná pod záštitou Trmalova dlouholetého přítele Martina Kodla u příležitosti nedožitých sedmdesátin Viléma Trmala a rovného půlstoletí od smrti Josefa Váchala.

 

 

JUDr. Vilém Trmal (4. dubna 1949 - 2. ledna 2013), právník, sběratel, antikvář, spoluzakladatel Českého antikvariátu ATA, pořadatel 35 aukcí pro Sdružení přátel krásných tisků (v letech 1993-2012), a autor čtyř desítek aukčních katalogů. 

 

Galerie KODL

Národní 7, Praha 1, 110 00

 

tel.: +420 251 512 728
e-mail: galerie@galeriekodl.cz
www.galeriekodl.cz

 

 

Publikováno 26. 03. 2019 v rubrice Výstavy