Klára Sedlo: Fogbow

Malířka Klára Sedlo na výstavě ke 30. narozeninám chytá a detailně zkoumá vlastní běsi. A vypráví příběh svého alter ega, které použila jako návnadu - senzibilky Fogbow. 

Psychoanalytická. Depresivní i optimistická. Nadějeplná. Introspektivní.

Tak by se dala shrnout výstava Kláry Sedlo se záhadným názvem Fogbow, kterou otevře Galerie Kritiků 25. dubna slavnostní vernisáží.

Výstava k jubileu

Klára se ke svým 30. narozeninám rozhodla vydat na netradiční cestu - zmapovat své úzkosti i

obsedantně kompulzivní poruchu (OCD), se kterou se potýká od dětství, aby pak detailně

zdokumentovanou dobrodružnou výpravu mohla prezentovat divákům.

A tak začala vznikat velmi syrová výpověď zahrnující malby, texty i záznamy snů.

V průběhu tvorby se ale autorka ocitla ve slepé uličce - na otázku, jak by její život vypadal bez úzkostí, stále nenalézala odpověď.

A tehdy přišla na scénu Fogbow.

„Protáhla jsem jí nejtmavší nocí, i nejsvětlejším ránem. Díky ní jsem mohla sledovat, co by se se mnou stalo a co se se mnou stane, až zmizí moje obsedantně kompulzivní porucha a úzkosti jako takové a já se budu muset vypořádat s tím vším, co je pod tím." říká Klára Sedlo o svém alter egu.

Výstava samotná je rozdělena do několika částí, kterými musí divák v přesně daném pořadí projít – směr prohlídky je určen a nelze přeskakovat mezi jednotlivými oddíly výstavy.

Koncepce výstavy

V první části na diváka čekají realističtější autoportréty / portréty Fogbow. Jedná se spíše o analytické dokumentování úzkostných stavů tak, jak jsou (anebo nejsou) vidět navenek.

Postupně se však návštěvník dostává hlouběji do mysli úzkostného člověka.

V druhé části jsou vystaveny deníkové záznamy, obrazy zaznamenávající duševní stavy skrze fragmentárně roztříštěnou realitu. Divák se seznamuje nejen s tím, jak protagonistka vypadá navenek, ale i s tím, co se děje uvnitř.

Třetí část je pak nejtemnější - ukazuje setkání s vlastním stínem. Tato místnost kromě olejomaleb zahrnuje i znepokojivé objekty a site specific instalace. Fogbow si prochází setkáním se skutečnými démony.

Publikováno 19. 04. 2023 v rubrice Výstavy