Kulturní tip: Malířka Sofie Švejdová a multimediální umělec Andreas Schmitten se představí na společné výstavě v Jiri Svestka G

Dvě prestižní galerie s mezinárodním renomé, pražská Jiri Svestka Gallery a berlínská König Galerie, poprvé realizují společnou výstavu. V prostorech Jiri Svestka Gallery na Janáčkově nábřeží se na dialogicky pojaté výstavě setkají dvě výrazné osobnosti - Sofie Švejdová, nejmladší umělkyně v portfoliu Jiri Svestka Gallery, a v české premiéře Andreas Schmitten zastupovaný König Galerie. Expozice Sofie Švejdová │ Andreas Schmitten bude k vidění od 18. září do 9. listopadu a 17. září v 18:00 ji zahájí vernisáž za účasti obou vystavujících. 

Nová série maleb Sofie Švejdové na první pohled působí komplexně a jednotně, její jemně naznačené příběhové linky a prostorové vztahy uvnitř obrazů na výstavě konfrontujeme s poněkud kontrastními objekty německého umělce Andrease Schmittena. Úvahy nad tím, jestli jsou jeho díla víc monumentální scénografie, záměrně nefunkční designový mobiliář nebo snové architektonické modely, jsou bezpředmětné - Schmittenovy instalace jsou vším zároveň," podotýká k tvorbě německého umělce Lumír Nykl, kurátor Jiri Svestka Gallery.

Díky spolupráci s König Galerie představujeme v české premiéře dílo Andrease Schmittena, který žije a pracuje v Düsseldorfu. Tam také studoval na prestižní umělecké akademii, kde si jeho práci vyhlédl renomovaný sochař Tony Cragg, jehož dílo naše galerie vystavovala v Česku dávno před tím, než se mezi českými sběrateli stal tak oblíbeným," dodává galerista Jiří Švestka.

Plzeňská rodačka Sofie Švejdová (*1990) absolvovala Střední uměleckou školu designu v Praze, stáž na Royal Academy of Fine Arts v Antwerpách a v roce 2014 završila studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (ateliér malby, Stanislav Diviš, Jiří Černický). Už během studií si vyzkoušela práci s různými médii, vytvářela nejen obrazy a kresby, ale i experimentální sochy a instalace. Dlouhou dobu se zabývala tématem televizních seriálů a jejich prostřednictvím svou tvorbu posunula z narace do dnešní abstraktnější podoby. V březnu 2018 její obrazy zaujaly na prestižním veletrhu umění VOLTA v New Yorku a tento úspěch následně zapsal její jméno do povědomí na současné umělecké scéně v Česku i v zahraničí. Začátkem listopadu se Sofie Švejdová zúčastní skupinové prezentace Jiri Svestka Gallery na veletrhu umění Artissima v Turíně.

Jak uvádí Lumír Nykl v kurátorském textu k výstavě Sofie Švejdová │ Andreas Schmitten, tvorba Sofie Švejdové se dlouhodobě přelévá mezi zakrýváním významu abstraktními gesty a podprahovou touhou vyprávět intimní příběhy, ukazovat přehlížené a odhalovat skryté. Nová série obrazů navazuje na "seriálovou" logiku a ukazuje oproti dřívějším "řadám" pozměněný přístup. Ten je založený hlavně na budování napětí prostřednictvím tvorby prostor, torzovitých postav a fragmentů příběhů, namísto dříve převládajícího vrstvení tvarů a střetů forem. Interní humor se může rázem proměnit ve zlověstný vzkaz, jako opakované sledování filmové sekvence pomáhá objevit dříve nerozpoznaný rytmus a zvýznamňuje to, co dříve zůstávalo schované v slepém bodě nebo prostém sledu událostí.

V práci Andrease Schmittena (*1980) se věci známé z luxusních lifestylových magazínů i běžného života vzdávají praktické funkce a vytvářejí vlastní fantazijní světy, ve kterých se sanitární technika okázale vystavuje na slavnostně prostřeném stole v kulisách historizující architektury. Tušené souvislosti v předmětech denní potřeby se derou na povrch, jako v případě proměny šatní skříně v intimní úložiště osobních traumat. Významnou roli hraje i muzeální dojem jeho objektů, který je přítomný ne v podobě kritiky výstavních institucí a uměleckého provozu ani coby spekulace o historických utopiích, jak bylo donedávna zvykem v středo a východoevropském umění. Schmittenovy muzejní podstavce a exponáty jsou vysoce estetizované, zároveň v něčem i ironické a hravé, což více doslovným způsobem dokládají jeho kresby a práce na papíře.

  

O Jiri Svestka Gallery

Jiri Svestka Gallery byla založena v Praze v roce 1995. Od května 2017 galerie sídlí na Janáčkově nábřeží 5, Praha 5. S novým místem přišla i změna výstavního konceptu, poskytující intimnější setkání s uměním v původně bytových prostorech. Dlouhodobým záměrem je vytvářet prostředí pro dialog mezi médii, uměleckými generacemi i autorskými přístupy k práci. Výběr vystavujících zohledňuje zvláštnosti českého a středoevropského kulturního prostoru, současně však zohledňuje mezinárodní povahu současného uměleckého provozu, respektive trhu, a nabízí tak pražskému publiku příležitost seznámit se se zavedenými i nadějnými osobnostmi současného světového umění.

Cílem galerie je na jednu stranu prosazování českého a středoevropského umění v mezinárodním kontextu, zároveň však program usiluje o představení různých podob současného umění v Praze. Nevyhýbá se ani prezentaci klasické moderny 20. století v kontextu aktuálního dění. Čeští a středoevropští umělci a umělkyně, kteří v galerii vystavovali (Katarzyna Kozyra, Jitka Hanzlová, Ioana Nemes, Dan Perjovschi, Kristof Kintera, Rafal Bujnowski atd.), se postupně etablovali na evropské umělecké scéně a prosadili se na uměleckém trhu i ve významných veřejných institucích. Mezinárodní umělci a umělkyně, které galerie představila v Praze (Dan Graham, Doug Aitken, Robert Wilson, Siah Armajani, Juan Munoz, Robert Moskowitz, Jorg Immendorff, Tony Cragg, Stephen Shore nebo nedávno Leda Bourgogne), přinesli do pražského kulturního dění nové tvůrčí podněty a umělecké postupy a přispěli tak k nastavení rozmanitější úrovně českého současného umění a také k tomu, jak jej vnímá veřejnost.

 

O König Galerie

König Galerie byla založena Johannem Königem v Berlíně v roce 2002 a v současné době zastupuje 40 začínajících i zavedených umělců z celého světa, většinou patřících k mladší generaci. Výstavní program je interdisciplinární, zahrnuje prezentace prostřednictvím širokého spektra médií, včetně soch, obrazů, videí, fotografií, grafiky, zvukových instalací či performancí. Od roku 2015 galerie sídlí v brutalistní budově bývalého kostela Sv. Anežky v berlínském Kreuzbergu.

König Galerie se pravidelně účastní nejprestižnějších světových veletrhů s uměním, jako jsou Art Basel, Frieze Art Fair, London, FIAC, Paris a Art Basel Miami Beach.

 

Kontakty

  

Sofie Švejdová:

http://www.sofiesvejdova.com/

https://www.facebook.com/SvejdovaSofie/

https://www.instagram.com/sofiefargo/

  

Jiri Svestka Gallery:

http://www.jirisvestkagallery.com/

Publikováno 12. 09. 2019 v rubrice Výstavy