Kulturní tip z Divadla Viola: Výstava obrazů Dimitrije Kadrnožky

S novou divadelní sezónou se do legendární Violy na Národní třídě v centru Prahy vrací výtvarné umění. Útulný foyer od 3. září do 5. října zdobí výstava Dimitrij Kadrnožka: Obrazy

Akademický malíř Dimitrij Kadrnožka (1923) mezi léty 1967-1975 působil na Kubě na výtvarné akademii Escuela Superior Nacional del Arte v Havaně a stál u zrodu Institut de Artes Plástika. Dnes žije v Praze a věnuje se malbě a grafice. Od šedesátých let vytvořil přes 150 filmových a divadelních plakátů. Navrhoval jevištní výpravy, výtvarně spolupracoval na dvaceti celovečerních filmech. Kadrnožkova obrazová díla odborníci definují coby nefigurativní (kromě lineárních aktů) a vyúsťující do lapidárních stylizačních zkratek vyjadřujících malířovo krédo prvopocitů s výraznou barevností inspirovanou dlouholetým pobytem na Kubě. Jeho tvorba je součástí soukromých sbírek po celém světě.

Výstava obrazů Dimitrije Kadrnožky je v Divadle Viola přístupná v hracích dnech - v pondělí až pátek od 9.30 do 19 a v sobotu od 14 do 19 hodin.

Více informací na www.divadloviola.cz

 

Divadlo Viola - výstavy

Výstavní činnost v prostoru divadelního baru v předsálí divadla začala v roce 2006 a pokračuje dodnes. Každý měsíc, tedy 10x do roka s výjimkou divadelních prázdnin, jsou ve Viole prezentovány práce zajímavých umělců. „Galerie svým zaměřením nemá ambice se orientovat jedním směrem, ale poskytuje prostor a příležitost nejrůznějším stylům a technikám a není vyhraněna ani žádné věkové kategorii. Výběr autorů a prací je velmi pestrý. Už byly vystavovány obrazy, grafiky, fotografie, ale i keramika, porcelán a textilie. Prostor neumožňuje pouze instalaci v prostoru - tedy umístění plastik," vysvětlila Dana Malá, kurátorka výstav v Divadle Viola.

 

Kontakty

  

Divadlo Viola

www.divadloviola.cz

Národní 7, Praha 1

 

 

Publikováno 10. 09. 2019 v rubrice Výstavy