Laura Limbourg: Hump In Honey

Výstavní program roku 2022 zahajuje Trafo Gallery sólovou výstavou výrazné mladé umělkyně Laury Limbourg, která se již od dob studií na pražské AVU profiluje svým uvolněným malířským rukopisem a neobvyklou tématikou - asijským prostředím, létáním a symboly, poukazující na sexuální turismus. Výstava volně pokračuje ve výstavních prostorách divadla Jatka 78, kde se uskuteční pokračování vernisáže 12. 1. 2022. Více informací na www.trafogallery.cz.

Obrazy Laury Limbourg zpřítomňují silnou osobní zkušenost, v niž se proměnil šok z fenoménu otevřené sexuální turistiky, na který narazila při svém cestování po jihovýchodní Asii, především v Thajsku. Sama autorka hovoří o společenských kontrastech, jež jsou pro Evropana nejen šokující, ale i těžko pochopitelné. V zemích se silnou budhistickou tradicí se nachází důsledně pěstovaná náboženská úcta hned vedle totální lidské bídy, vykupované mimo jiné otroctvím prostituce, nad nímž místní úřady z ekonomických důvodů přivírají oči. Silné lokální tradiční kultury a podmanivá příroda jsou tu prostupovány devalvací lidského života a jeho smyslu. Organizovaný zločin jako by byl zapouzdřen do systému nabízených služeb a maskován turisticky přijatelnými a zdánlivě neškodnými formami nabídky a poptávky. Lidská bída je tu návštěvníkům z bohatých zemí prodávána jako suvenýr. 

Laura Limbourg si vytvořila svébytný „jazyk vyprávění", v němž rafinovaně kombinuje atributy a symboly tradičních asijských kultur s odkazy na vizuální svět reklamy, propagace, marketingu a kýče. Sjednocuje je způsobem „rychlé" malby, jejíž stylizační předobrazy čerpá z rychlých cestovních skic a akvarelových poznámek. Z původních cestovních či deníkových záznamů vznikaly po návratu větší a velké obrazy. Asie rozsvítila autorčinu paletu, která předtím byla spíše monochromaticky temná a obrazy více popisné. Nezanedbatelný není ani vliv klasických tušových technik či malby na porcelán spojených s regionem východní Asie. Technika akvarelu inspirovala autorku k uvolnění rukopisu, k tvarové redukci a k specifické „lehkosti" malování v transparentních vrstvách a zářivé barevnosti, pro které hledala možnost měřítkových zvětšení. Předností a rozpoznatelnou kvalitou obrazů Laury Limbourg je velkorysá expresivní zkratka, která udržuje sdělované emoce přesně v té živosti a bezprostřednosti, v níž mimovolně vznikají. 

K výstavě vychází stejnojmenný dvojjazyčný katalog Hump In Honey, doplněný o úvodní slovo kurátora Petra Vaňouse a rozhovor s malířkou.

Publikováno 05. 01. 2022 v rubrice Výstavy